Almanya,  Gezi,  Spor,  Ülkeler

Yerinde Bundesliga Maçı İzlemek (Bayer Leverkusen – Dortmund, 2016)

Son güncelleme tarihi: 7 Aralık 2019

Yurt dışında maç izleme serüvenimin 2016 halkası, bir kez olsun maçını izlemeyi en çok istediğim liglerin başında gelen Bundesliga’nın en iyi takımlarından ikisinin maçını izleme şansını vermişti.

Konser için gittiğim Köln, Bundesliga’da 1. FC Köln takımına ev sahipliği yapıyor ama yakınlarda başka şehirler de var Bundesliga’da takımı olan. Örneğin Bayer’in evi Leverkusen şehri, Köln’e trenle 20 dakika mesafede. Birkaç saatlik tren yolculuğuyla varilabilecek Gelsenkirschen, Mönchengladbach gibi şehirler de mevcut. Ama benim orada bulunacağım haftasonu, o bölgede gidilebilecek en uygun maç Bayer Leverkusen’in Borussia Dortmund’u konuk edeceği maçtı.

Elbette istediğim fiyatta bilet bulmak biraz sorun oldu. Bayer 04’ün resmi sitesinden bilet satılıyor. Oradan stadın istediğiniz boş koltuğunu alabiliyorsunuz. Ancak ucuz koltuklar kale arkasında ve kulübün taraftar kartına sahip olanlara ayrılmış durumdaydı. Diğer bölümler ise vermek istediğim fiyatın üzerindeydi. Web sitesinde zaman zaman rezerve edilmiş bazı koltuklar açığa çıkıyor, ancak kısa sürede doluyordu. Bu şekilde uzun süre takip ettim. Bir yandan kulüple, süreçle ilgili e-posta alışverişi yaptım. Sağolsunlar gayet güzel ve İngilizce destek veriyorlar. Sonunda maça 5-6 gün kala kafamdaki ölçütlere uyan bir bilet bulabildim ve hemen aldım.

En büyük özelliği Bayer fabrikasına evsahipliği yapması diyebileceğimiz, 160,000 kişinin yaşadığı Leverkusen’e varmak oldukça rahat, Köln Hbf’den giden çok sayıda tren var. Leverkusen Mitte’de indikten sonra da BayArena’ya bir miktar yürümek gerekiyor. İçeri girmeden önce stadın etrafındaki sıkışık spor barına girip birşeyler içmek sanırım maça gitmenin olmazsa olmazı, ben de uğradım. Pasaportumu ve internet çıktısını gösterip biletimi de aldım. Stat dışında Türkiye’deki gibi atkı vesaire satan insanlar da var. Gerçekten çok sevebileceğiniz bir maç ortamı bulacaksınız eğer giderseniz.

Bayer 04 - Dortmund

BayArena oldukça güzel bir stadyum, işin ilginci Bundesliga’nın eski stadlarından bir tanesi. Takımın ligdeki konumuna göre küçük sayılabilir kapasitesi (30,000). Köln’den gelirken trende bir sürü Dortmund’lu taraftar vardı, statta da sayıları hiç az değildi. En azından benim oturduğum kısımda çoğunluktaydılar. Ama tüm seyirciler iç içeydi ve Türkiye’de münferit olmaktan öteye gitmeyen, sevilen bir haber klişesi olarak eski güzel tribün zamanlarını yad etmekten başka işe yaramayan görüntüler bolca vardı: yani biri Leverkusen biri Dortmund forması giymiş çocuklar, kardeşler, sevgililer ya da birbirini hiç tanımayan kimseler maçı beraber izlediler. Aşırı pratik 6’lı bira taşıma kartonlariyla gelen biraları içtiler, son derece keyifli ve düzenli bir ortam vardı.

Maçla ilgili anlatacak fazla birşey yok. İki takım da hafta içi Avrupa maçları olduğu için bazı as oyuncularını oynatmadı. Mesela Hakan Çalhanoğlu yoktu. Fazla pozisyon olmayan maçı biraz daha iyi oynayan Dortmund, Aubemeyang’ın golüyle 1-0 kazandı. Golden önce Kiessling’e yapılan ve muhtemelen faul olan bir pozisyona aşırı itiraz eden Leverkusen teknik direktörü Roger Schmidt’i saha dışına göndermek isteyen Felix Zwayer, Schmidt bir türlü sahadan çıkmayınca yardımcılarını toplayıp oyuncularla birlikte sahayı terketti. Bir süre oyun durdu ve yaklaşık 10 dakika sonra geri geldiler, maç devam etti. Bunlar olurken biz tribündekiler olayın aslını anlamaya çalışıyorduk. Yanımdaki seyirciye sordum, o da sağolsun mevzuyu kabaca anlattı bana.

Maç bittikten sonra hınca hınç dolu bir trenle Köln’e döndüm. Hala bira içen ve birayla birlikte galibiyet sarhoşluğunu da yaşayan Dortmund’lu taraftarların bağıra çağıra konuşmaları arasında arasında boynumdaki Leverkusen atkısına ses eden olacak mı diye bekledim, olmadı.

La Liga’dan sonra Bundesliga’da bir maç izleyebilmiş olmanın keyfini yaşadım gerçekten. Benim için en azından 1 maç izleyebilme hedefimin son ayağı olarak İngiltere Premier League kaldı, gerçekleştirebilecek miyim, göreceğiz.

İletişim

Bu yazıyla ilgili sorularınızı, yazıya yorum yaparak bana iletebilirsiniz. Ancak sizden ricam, önceki yorumları da okumanız, belki de aynı soru önceden sorulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir