Gezi,  Spor

Lübnan’a Gitmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son güncelleme tarihi: 27 Ocak 2019

1. Amerikan Doları’yla gelin. Lübnan’ın para birimi Liban, Amerikan Doları’na sabit kurla bağlı. 1 dolar, 1502 Liban’a eşit. Alışverişlerde direkt 1 doları 1500 Liban olarak hesaplıyorlar. Ve her türlü alışverişte Dolar da kabul ediyorlar. Para üstü olarak biraz dolar, biraz Liban’ı birlikte verdikleri de çok oluyor. Kısa sürede bu hesaba alışıyorsunuz.

2. Akşam geç saatte geliyorsanız mutlaka önceden taksi ayarlayın. Beyrut Refik Hariri Havaalanı oldukça yoğun bir havaalanı. Beyrut’ta toplu taşıma tam anlamıyla saçma sapan olduğundan belli bir saatten sonra şehir merkezine gitmek taksi dışında bir yolla imkansız. Taksiciler de aşırı kazık peşinde. Ben gitmeden önce kalacağım hostelin referans olduğu bir taksiyle 18 dolar / 27000 Liban’a anlaştım. Türkiye’deki uçak rötar yapınca hemen taksi durağına mail attım ve sadece “confirmed” yazan bir yanıt aldım. Beyrut’a indiğimde elinde adımın yazdığı bir kağıtla kimbilir kaç saattir bekleyen, adeta hayattan bezmiş bir dayıyı karşımda buldum. Hostele gelince adam benden rötardan dolayı otoparkta fazladan beklediği parayı (galiba 32000 Liban) da istedi. Ancak ben durumu haber verdiğimi söyledim. Hemen taksi durağında İngilizce bilen biriyle telefon konuşması yaptım ve durum çözüldü.

3. Gideceğiniz yeri biliyorsanız taksi değil dolmuş kullanın. Bu söylediğim benim gibi tek gezenler için geçerli. Kalabalık gruplarda herkes Ortadoğu’nun içinde bulunduğu adeta mezbele gibi durumunu fazlasıyla yansıtan dolmuşlarından çok hoşlanmayabilir. Ancak çarşı iznine çıkan asker minibüsünden farksız, içinde sigara bile içilen dolmuşlarından rahatsız olmayacaklar için Cüniye (Jounieh), Byblos (Jbeyl) ve hatta Trablus (Tripoli) şehirleri için bu dolmuşları önerebilirim. Ücretleri 1000-2000 Liban civarı. Daha da manyaklaşıp Suriye sınırındaki muhteşem Baalbek’e gitmek için de Zahle üzerinden çift dolmuşlu bir yol mevcut. Hiç unutmayacağız dolmuş tecrübeleri yaşayabileceğinizi garanti ederim.

4. Taksilerle muhakkak pazarlık edin. Yukarıda birkaç ayrıntı verdim, kazığa çok müsaitler ve taksimetre kullanmıyorlar. Turist olduğunuzu saklama imkanınız yok, en azından tok satıcıyı oynayın. Taksi bol zaten.

20140730_110827
En büyük asker, bizim asker – Lübnan Ordusu

5. Beyrut’un merkezi yerlerinde kontrol noktaları bulunuyor. Burada bekleyen askerler veya polisler sizden çantanızı göstermenizi isteyebiliyorlar. Bu Türkiye’den de alışık olduğumuz bir durum, ama ortalıkta silahlı bu kadar fazla asker-polis görmek sizi ürkütmesin, Orta Doğu’nun göbeğinde, İsrail’e hepi topu 100 km mesafede bir yerde bulunduğunuzu unutmayın.

İletişim

Bu yazıyla ve diğer yazılarımla ilgili her türlü sorunuzu, yazıların altına yorum yaparak bana iletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir