Polonya,  Ülkeler

Ankara’dan Polonya Vizesi Almak

Öncelikle şunu belirteyim, bu yazı hiçbir şekilde Polonya Cumhuriyeti’nin vize politikaları konusunda bir tavsiye niteliği taşımamaktadır, sadece kendi deneyimlerimi paylaşmak ve Polonya’ya gitmeyi düşünüyorsanız veya benim gibi çok ülkeli bir gezide Polonya’yı da ziyaret edecekseniz, Ankara Büyükelçiliği’nden vize almak için yaptıklarımı paylaşmak amacıyla yazılmıştır, 2017 Şubat itibariyle. Her başvurunun dinamikleri kendine göredir, karar mercii her zaman büyükelçiliktir tabii ki.

Uzun dönemli vize almak uzmanlık alanlarımdan biri değil, şimdiye kadar 3 aydan uzun Schengen vizesi almayı başaramamıştım. Önümüzdeki Mart ayı için Macaristan ve Polonya ağırlıklı bir gezi ayarladığımda, vize için hangi ülkeye başvurmam gerektiği konusunda arada kaldım, nitekim girişi Budapeşte’den yapacağım halde Polonya’da 1 gün kadar daha fazla zaman geçirecektim Macaristan’a kıyasla. Bu konudaki kurallar malumunuzdur, öncelikle hangi ülkeden Schengen Bölgesi’ne girilecekse o ülkenin vizesini alın denir, ancak söz konusu gezide hangi ülkede daha çok kalınacaksa oranın vizesi alınmalı şeklinde de bir istisna vardır.

Bu kuralları bilmeme rağmen içim çok rahat değildi, çünkü geçmişte baştan sona aynı gezi planına sahip 2 kişiden biri doğrudan büyükelçilikten, diğeri de aracı kurumdan başvurduğunda birine vize verilip diğerinin başvurusunun bile alınmayarak başka bir ülkeye yönlendirildiğini bizzat görünce insan biraz tedirgin oluyor. Macaristan’ın vize konusunda bazı sıkıntılar yarattığını da duyduktan ve sadece aracı kurum üzerinden Schengen başvurusu kabul ettiğini öğrendikten sonra Polonya’ya başvurma konusunda kesin karara vardım. Nitekim aracı kurumlar hiç risk almamaya meyillidir ama büyükelçilikte bizzat kararı verecek görevlilerle muhatap olduğumda derdimi anlatabileceğime hep güvenmişimdir.

Polonya’nın Ankara Büyükelçiliği de bir aracı kurumla çalışıyor, ancak kendi resmi siteleri üzerinden haftada 1 gün, salı günlerine bireysel Schengen vizesi randevusu veriyor. Bunun için randevu gününü seçip Schengen Vizesi başvuru formunu resmi site üzerinden (online) doldurmanız gerekiyor. Tabii gidilecek zamana göre yoğunluk farkeder, ben 3 hafta sonrasına randevu aldım ki 2 hafta sonrasına da yer vardı aslında. Aradaki zamanda gerekli tüm belgeleri eksiksiz toplayıp Kuğulu Park’ın tam karşısındaki elçiliğe gittim randevu saatinde (Diğer Schengen ülkelerinden farklı herhangi bir belge istemiyorlar). Biraz dışarıda bekledikten sonra sıram gelince kapıdan içeri alındım. Son derece düzgün Türkçe konuşan bir beyefendiye belgelerimi teslim ettim. O esnada neden Polonya’dan başvurduğumu anlattım. Söz konusu geziden 2 ay sonrası için bir başka gezi ayarladığımdan onun uçak rezervasyonlarını da dahil ettim. Tüm bu noktaları, ayrıca gece otobüsleri nedeniyle kalacak yer rezervasyonu yapmadığım zamanları ayrıntılı şekilde açıkladığım İngilizce bir dilekçe verdim belgelerin yanında. Türkçe olsaydı da sorun çıkmazdı bence. Daha önce parmak izi verdiğim halde bir kez daha parmak izi verdim. Görevli 1-2 konuyu daha sordu, onlara da yanıt verdim. Sonunda “3 gün sonra gelip pasaportunuzu alabilirsiniz” dedi. 3 gün sonra söyledikleri saatte gittim, 6 aylık çok girişli ve 90 gün kalmalı vize verildiğini gördüm. Kargaşadan kalabalıktan uzak, aracı kurumla uğraşmadan ve çok kısa zamanda istediğim gibi bir vizeyi almış oldum (Bu arada Polonya büyükelçilik sitesinde yazdığına göre zaten verdikleri maksimum süreli Schengen Vizesi, 6 aylık oluyormuş). Vizenin notlar bölümündeki Cel Wydania, ‘ziyaret amacı’ gibi bir anlama sahip, 01 ise turist vizesi kodu, merak edenler için bunu da belirteyim. Farklı sayılar, farklı ziyaret amaçlarına işaret ediyor.

Bütün bu yazının anlamı nedir derseniz, bir ülkeye başvuru yapmadan önce mutlaka internetten araştırma yapıp, bizzat o büyükelçiliğin sitesine bakarak kişisel başvuru yapılıp yapılmadığını öğrenme tavsiyesidir aslında. Bazı büyükelçilikler (Almanya, Macaristan vs.) kısa süreli vize için aracı kurumu şart koşuyor, ama böyle yapmayanlar da var. Eğer şahsen gidecek ve sonucu geri alacak zamanınız ve fırsatınız varsa, mutlaka büyükelçiliklerden başvurun derim. Ben her büyükelçilik başvurusunda düzgün, halden anlayan insanlarla karşılaştım, bu nedenle gayet rahat oldu benim açımdan hep.

Ha şu var, derler ki vize aldığın ülkeden başka bir ülke üzerinden Schengen bölgesine ilk giriş yapıldığında sonraki vizelerde uzun süreli vize verme ihtimalleri düşer. Artık bunu da ömrüm yetip bir daha Schengen başvurusu yaparsam göreceğim. Ama kurallara uymaktan başka birşey yapmadığım için yine derdimi anlatabileceğime eminim.

İletişim

Bu yazıyla ilgili sorularınızı, yazıya yorum yaparak bana iletebilirsiniz. Ancak sizden ricam, önceki yorumları da okumanız, belki de aynı soru önceden sorulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir