Gürcistan,  Ülkeler

Gürcistan’a Otobüs Yolculuğu

Son güncelleme tarihi: 15 Eylül 2019

Pasaportsuz gidilebilen ülkelerden olan Gürcistan’a gitmenin 2 ana yolu var. Havayoluyla birlikte karayolunu da tercih edilebilirsiniz, özellikle zamanınız varsa. Bazı otobüsler Alanya’dan Tiflis’e dek gidiyor. Ben de Ankara’dan Batum’a 16 saat süren bir yolculukla gittim, Tiflis’ten de Ankara’ya yine otobüsle döndüm.

Bir bayram tatilinde gitmeme rağmen otobüs bileti bulmak zor olmadı. Gürcistan’a giden belli firmalar var, gitmeden 1 hafta önce onlardan birinin yazıhanesine giderek direkt bileti aldım. Yazıhanede herhangi bir bilgisayar bulunmadığı için telefonla otobüste yer olup olmadığı soruldu. Merak edenler için, 2015 itibariyle Ankara’dan Batum’a bilet 80, Tiflis’e 100 TL civarındaydı.

Öğleden sonra yola çıkan otobüste Türkiye’de tahminen çeşitli işlerde çalışmakta olan çok sayıda Gürcü kadın vardı. Bunu anlamam için kendi aralarında Gürcüce konuşan kadınların pürdikkat önlerindeki ekrandan Türk dizileri seyrettiklerini görmem yetti diyebilirim. Onun dışında otobüste 1 Türk, 1 Gürcü muavin vardı, Gürcü muavin hanım gayet iyi Türkçe konuşuyordu, hatta dinlenme tesislerine gelişlerimizde 2 dilde “çay ve ihtiyaç molası” diyerek biz yolculara haber veriyordu.

Sonunda Sarp Sınır Kapısı’na varıldığında cümbür cemaat otobüsten iniliyor. Pasaportla geçecekseniz sadece yurtdışı çıkış pulu, nüfus cüzdanıyla geçecekseniz pulun yanında mühürlerin vurulduğu giriş çıkış belgesini alıyorsunuz. Türkiye’den çıkış yapılıyor, ara bölgede otobüsten eşyalarınızı alıp Gürcistan kapısına geliyorsunuz. Burada tipinize bakan memurlar mührü vuruyor, çantalarınız X-Ray’den geçiyor ve Gürcistan’a giriş yapmış oluyorsunuz. Bir süre otobüsün gelmesini bekliyorsunuz, gelince eşyalar yeniden yükleniyor ve otobüse biniyorsunuz. Gürcistan’da akaryakıt Türkiye’ye kıyasla çok çok ucuz olduğundan Gürcistan’da ilk iş, sınır kapısından sonraki ilk benzinlikte depoyu doldurmak oluyor (Çıkarken de en son yine oraya uğranıyor). Zaten Sarp, Batum’a 10 km kadar bir mesafede.

Batum’dan Tiflis’e gidişimde yine otobüs kullandım. Batum’un muhtemelen bir Türk firması tarafından inşa edilmiş (Nitekim Türkiye’de yeni yapılan il otogarlarına tıpatıp benziyordu), modern ancak %95’i bomboş duran otogarından 6 saat civarı süren bir gece yolculuğuyla Tiflis’e ulaştım, ücret 25 lira civarında birşeydi.

Tiflis Otogarı
Tiflis Otogarı bakımsızlıktan kırılıyor.

Tiflis’ten Türkiye’ye dönüşte haliyle daha uzun bir yolculuk beni bekliyordu. Anadolu’daki herhangi bir otogardan bile daha köhne vaziyetteki Tiflis Otogarı’ndan Ankara’ya 22 saat süren bir yolculukla döndüm. Birçok Türk firması ve Türkler çalıştığı için burada gerçekten Türkiye’deki herhangi bir otogarda bulunduğunuzu zannedebilirsiniz. Dönüşün de ilk yolculuktan çok bir farkı yoktu, muavin ve yolcu profili birbirine benziyordu. Sınır geçişinde aynı prosedürler uygulandı. Sadece Türkiye’den çamaşır kurutma askısı gibi ıvır zıvırlar getiren her yaştan kadının, dönüşte bulabildikleri her yerlerine sigara sıkıştırarak kaçak sigara sokma çabaları, benim için yeni görüntülerdi. Normalde sınırdan en fazla 2 karton sigara geçirmenize izin verildiği bilgisi kapıda yazıyordu, ama Gürcistan’da sigara da çok ucuz olduğundan herkes olabildiğince fazla sigarayla geçmek istiyor anladığım kadarıyla.

Ayrıca merak edenler varsa, Tiflis’ten Batum’a dek çoğunluğu otoyol olan bir rotayı takip ettiğimizi, sadece Batum’a yaklaştığımızda acayip virajlı ve güzel manzaralı birtakım dağ yollarından geçtiğimizi söyleyebilirim. 22 saat sonunda otobüsten inip hemen mesaiye gitmeme rağmen büyük bir yorgunluk hissetmedim, ancak benim gibi otobüslerde rahat uyuyabilenlerden değilseniz, işinize gücünüze gitmeden önce kendinize biraz dinlenme payı bırakacak şekilde ayarlamalar yapmanızı öneririm.

İletişim

Bu yazıyla ilgili sorularınızı, yazıya yorum yaparak bana iletebilirsiniz. Ancak sizden ricam, önceki yorumları da okumanız, belki de aynı soru önceden sorulmuştur.

Özetle söylemek gerekirse, gezmeye meraklı bir beyaz yakalıyım. Üniversiteyi bitirene kadar hiç yurt dışına çıkmadıysam da, sonrasında elimdeki imkanları olabildiğince kullanmaya çalışarak 40'tan fazla ülkeye gittim. Ülkeleri sokaklarında yürüyerek, bütün müzelere ve tarihi yerlere gitmeye çalışarak, az konuşarak, az yiyip içerek, çok yürüyerek, erken kalkıp erken yatarak gezmeyi severim.

2 Yorum

  • Mehmet dede

    Bende batuma gitmek istiyorumda tatil için tatilim bitince gün içinde batum dan türkiye ye bilet bulabilir miyim peki siz gittiğiniz için size sormak istedim

    • Geç Kalmış Yolcu

      Merhaba.

      Ben de Gürcistan’a bayram zamanı gitmiştim ve oldukça yoğundu. Tiflis’ten Türkiye’ye dönüş biletimi 2 gün önce almıştım. Özellikle Batum’dan bahsediyorsak oradan otobüs bileti bulamayabilirsiniz, ama dolmuşla Sarp Sınır Kapısı’na gelip, sınırı araç olmadan geçip tekrar Türkiye’de bir otobüs bulmayı deneyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir