Seyahat İpuçları

Gerek geziyi planlarken, gerekse yurtdışına çıktıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı şeyleri anlatmak isterim. Kendi kısıtlı tecrübelerimden, hiç tecrübesi olmayanlar belki faydalanabilir diyerek…

  • Bence en önemli konu, hırsızlık, gasp, kapkaç gibi istenmeyen durumlardan korunmak. Korunması gereken en önemli şey pasaport, çünkü pasaportu kaybederseniz en yakın Türkiye misyonuna gidip sınırdan tek seferlik geçişinize imkan tanıyacak bir belge almanız ve hiç vakit kaybetmeden Türkiye’ye dönmeniz gerekecek. Bu esnada sınırdışı edilmemek için pasaport kontrollerinden sürekli kaçmak zorunda kalacaksınız. Bunları önlemek için benim yöntemim, en değerli eşyalarımı çantamda değil, sürekli üzerimde taşımak. Bunun için de hep 4 ön cepli şort veya pantolonlarla dolaşıyorum. Pasaportumu, nakit paramın bir kısmını, telefonumu ve cüzdanımı hep farklı ceplerde bulunduruyorum. Gerekmedikçe bunları çıkarmayıp kapalı ceplerde tutuyorum. Böyle yapmanızı kesinlikle tavsiye ederim.
  • Hostellerde kalıyorsanız yanınızda mutlaka bir asma kilit bulundurun. Bazı hostellerde dolap olmasına rağmen kilidi olmayabiliyor veya kilidi para karşılığı verebiliyorlar. Kendi kilidiniz yanınızda olursa gereksiz bir masraftan kurtulmuş olursunuz.
  • Uçuşlarınızda sadece kabin bagajı bulundurma şansınız varsa yükünüzü olabildiğince azaltmanız gerekecek. Bu hem uçağa binerken, hem de şehirlerde sırtınızda tüm eşyalarınızı taşıyarak yürüdüğünüz durumlarda önemli bir etmen. Fotoğralarım güzel kıyafetlerle çıksın gibi bir düşünceniz yoksa yanınızda eski kıyafet ve çamaşırlarınızı getirin. Gittiğiniz yerlerde aldığınız hediyelik eşyalarla ağırlığınız artabilir, böylece uçağa binmeden önce ağırlık atmanız gerekirse gönül rahatlığıyla kirlilerinizi atabilirsiniz. Aynı şekilde hostel ayarlarken bedava havlu verip vermediklerini araştırın, eğer havlu veriliyorsa yanınızda havlu getirmeyin, en fazla her ihtimale karşı bir yüz havlusu getirebilirsiniz.
  • Yine uçaklarda kabine 100 ml’nin üzerinde sıvıların alınmadığını unutmayın. Bu nedenle örneğin şampuan götürürken gitmeden önce kozmetik dükkanlarında bulabileceğiniz küçük şişelerden edinin, şampuanı onun içine koyun.
  • Fotoğraf makineniz için yedek pil almayı unutmayın, yurtdışında genelde Türkiye’den daha pahalı oluyor.
  • Bir şehre ilk vardığınız nokta havaalanı veya tren istasyonu olacaktır muhtemelen. Oradan kalacağınız otel-hostele hangi ulaşım araçlarıyla, yürüyecekseniz hangi cadde ve sokaklardan geçerek ulaşabileceğinizi öğrenip mutlaka çıktısını yanınıza alın.
  • Bir şehre vardığınızda ilk edinmeniz gereken harita olsun. Bu nedenle havaalanında, tren istasyonunda ilk uğrayacağınız yer “tourist information” ofisi olmalı bence. Oralarda harita bulamama ihtimaline karşılık en azından sizi kalacağınız yere götürecek yolları gösterecek basit bir harita çıktısını yanınıza alarak gidin.