Ermenistan e-vize sistemi
Ermenistan,  Gezi,  Ülkeler

Ermenistan e-vizesi nasıl alınır?

Malum sebeplerden ötürü komşu ama uzak bir ülke diyebileceğimiz Ermenistan’a gitmek için vize almak gerekiyor. Bu ülkeye gitmek için can atan kimseyi görmedim açıkçası etrafımda, ancak benim gibi görmeye değer bulacak kişiler için böyle kısa bir rehber hazırlamak istedim.

Evet, Ermenistan Türkiye vatandaşlarından vize istiyor. Ermenistan’a gitmeden önce elektronik vize alabilir veya kapıda vize almayı deneyebilirsiniz. Bu vizeyle 120 güne kadar Ermenistan’da kalabilmek mümkün. Bu arada aynı hizmetin Ermenistan vatandaşları için de geçerli olduğunu, Türkiye’den e-vize alıp 30 güne kadar kalabildiklerini söylemek isterim. Önemli bir not, yalnızca bordo pasaport sahipleri Ermenistan e-vizesi alabiliyorlar. Yeşil ve diplomatik pasaport sahipleri bir şekilde Ermenistan diplomatik temsilciliği bulmak ve oralardan kağıt vize almak zorundalar.

Bildiğiniz üzere Türkiye ile Ermenistan arasında 1993’ten beri devletler düzeyinde bir diplomatik ilişki bulunmuyor. Ancak bu durum, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının e-vize almasına engel değil. Dünyadaki diğer ülke vatandaşları gibi Ermenistan e-vize sitesini ziyaret ederek e-vize başvurusunu yapmak mümkün. Ben de bu şekilde başvurdum ve rahat bir şekilde vize alabildim. Size bu yazıda nasıl vize aldığımı aşama aşama anlatmak isterim. Bunu da tıpkı vize başvuru sitesindeki gibi aşamalara bölmek istiyorum.

Ermenistan vizesine başvuru aşamaları

Belge tipi ve ülke: Birinci adımda e-vize sistemine pasaport tipinizi, ülkenizi ve e-posta adresinizi girmeniz gerekiyor. Bu e-posta adresine gönderilen doğrulama e-postasına tıkladıktan sonra diğer adımlara devam edebileceksiniz. Gönderilen e-postadaki link 24 saat boyunca geçerli.

Ermenistan e-vize sistemi ilk sayfa

İstenen detaylar: Bu bölümde kimlik ve pasaport bilgileri giriliyor. Ancak yakın zamanda çekilmiş bir fotoğraf ve Ermenistan’da kalacağınız adresiniz de isteniyor. Dolayısıyla vize başvurusundan önce uçak biletlerini alıp otel rezervasyonu yaptırmanız ve elektronik ortamda bir fotoğrafınızı çektirmeniz gerekiyor. Bu fotoğrafın standartlarına dair çeşitli bilgiler buldum ancak net bilgi alamadım. Ben de 600×600 piksel kare (Amerikan vizesi fotoğrafı gibi) bir fotoğraf çektirip e-posta yoluyla fotoğrafçıdan alıp kullandım, bir sıkıntı olmadı.

Ayrıca pasaportunuzun ön sayfasını taratmanız beklemiyor. Ekstra belgeler bölümünde de uçak bileti, otel rezervasyonu, sağlık sigortası gibi dokümanları yüklemeniz bekleniyor. Ben uçak bileti ve otel rezervasyonumu sisteme yükledim. Açıklama bölümünde de yüklediğim dokümanlarla ilgili bilgiler verdim ve istendiği takdirde banka hesap dokümü ve önceki vizelerimi de paylaşabileceğimi söyledim.

Ermenistan e-vizesi, istenen detaylar ve dokümanlar

Özetle bu adımı geçebilmeniz için gezi planını yapmış ve rezervasyonunuzu tamamlamış olmanızda büyük fayda var.

Amaç ve süre: Bu bölümde amaç olarak turizm‘i seçtiğinizde V1 tipi vize için başvurduğunuz yazıyor. Ayrıca Ermenistan’a varış tarihinizi de girmeniz gerekiyor. Bu bilgiyi girdiğinizde vizenizin 90 gün için geçerli olduğu ve ziyaretinizin 21 günü geçemeyeceği notunu göreceksiniz ekranda.

Ermenistan e-vize, ziyaret amacı ve süresi

Bilgi doğrulaması: Bu ekranda önceki sayfalarda girdiğiniz bilgilerin hepsini özet olarak görüyorsunuz. Ödemeye Git (Proceed to Payment) butonuna tıkladığınızda ödeme adımına yönlendirileceksiniz.

Ödeme: Son adım ödeme adımı ve işin en sıkıntılı yeri de burası. Nitekim burada yönlendirildiğiniz e-payments.am alan adı altındaki sayfa hata veriyor ve açılmıyor. Son derece sinir bozucu bir durumla karşılaşmış olsam da hızlı bir şekilde çözümünü keşfetmeyi başardım.

Dediğim gibi, diğer aşamaları geçtikten sonra ödeme adımına gittim ancak sayfa açılamadı, en sonunda sayfanın DNS hatası aldığını görünce söz konusu domain‘in Türkiye’den erişime kapalı olduğu kanaatine vardım. Çözüm olarak da VPN’e bağlanarak aynı adımları tekrar geçmeyi düşündüm.

Bu yöntem gerçekten işe yaradı. VPN’i açtıktan sonra ödeme adımında sayfa açıldı. Kredi kartı bilgimi girerek ödemeyi, dolayısıyla başvuruyu tamamlamış oldum. Ben yapmadım ama siz VPN kullanırken asıl kartınızla değil bir sanal kartla işlem yapmayı düşünebilirsiniz güvenlik açısından. Bir şekilde başvuruyu bitirmemin ardından doğrulama mail’leri de kısa süre sonra geldi ve başvuru sonucunu beklemeye başladım.

Ermenistan e-vize ücretleri

Ermenistan, tek seferlik ziyaretler için 120 güne kadar vize verebiliyor. E-vize sitesinde de açık şekilde belirttikleri üzere 21 günden kısa ziyaretler için 8$, 21 günden 120 güne kadar olan ziyaretler için ise 38$ vize ücreti alıyorlar. E-vize alırken ödeme aşamasında ekstra 1$ kesiyorlar. Ödemeniz Ermenistan Dramı cinsinden olacaksa 3000 AMD + 5 AMD komisyonla, toplam 3005 drama geliyor ücret.

Burada ödeme şekli olarak PayPal ve kredi kartı seçenekleri bulunuyor. PayPal seçiliyken Amerikan Doları cinsinden fiyat görüyorsunuz. Kredi kartına geçtiğinizde Ermenistan Dramı’na dönüyor, bu da ek bir bilgi.

Ermenistan e-vizesi kaç günde çıkıyor?

Yine e-vize sitelerinde belirttikleri üzere başvuru değerlendirme süreleri genellikle 3 iş gününü geçmiyor. Yoğun sezonlarda başvuru süresinin uzayabildiğine dair yazılar okudum. Ancak ben başvurumdan sadece 1 gün sonra, başvurumun olumlu sonuçlandığına dair e-postayı aldım. E-postadaki linke tıklayıp PDF formatındaki e-vizenin çıktısını alarak Ermenistan’a giriş yaptım. Her ihtimale karşı yanıma bir de yedek vize çıktısı aldım. Ermenistan’a girerken de e-vize çıktısını pasaport memuruna verdim, biraz uzun bir kontrolden sonra vize çıktısına değil, pasaporta mührü vurarak ülkeye girişime izin verdi.

Özetle Ermenistan vizesi almanın -VPN detayını saymazsak- çok zor olmayan bir süreç olduğunu söyleyebilirim. Sadece belli belgelerin dijital versiyonlarını edinmeniz gerekiyor, o kadar. Ermenistan’a gitmeyi düşünenler varsa bu yazının faydalı olmasını umarım.

İletişim

Bu yazıyla ve diğer yazılarımla ilgili her türlü sorunuzu, yazıların altına yorum yaparak bana iletebilirsiniz.

Özetle söylemek gerekirse, gezmeye meraklı bir beyaz yakalıyım. Üniversiteyi bitirene kadar hiç yurt dışına çıkmadıysam da, sonrasında elimdeki imkanları olabildiğince kullanmaya çalışarak 40'tan fazla ülkeye gittim. Ülkeleri sokaklarında yürüyerek, bütün müzelere ve tarihi yerlere gitmeye çalışarak, az konuşarak, az yiyip içerek, çok yürüyerek, erken kalkıp erken yatarak gezmeyi severim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir