Ukrayna,  Ülkeler

Ukrayna’ya Gitmeden Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son güncelleme tarihi: 12 Eylül 2019

Hem yakınlığı, hem de ucuzluğu sayesinde Ukrayna en rahat gezilebilen ülkelerin başında gelse de akılda tutulmasında fayda olan bazı basit noktaları hatırlatmak isterim (Ziyaret tarihi, Temmuz 2016)

Ukrayna’da Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Tüm ilgili rezervasyon çıktılarını yanınızda bulundurun. Pasaport kontrolünde genelde bir sorun çıkmıyor, ama bana Ukrayna’ya ilk kez mi geldiğim soruldu ve sonrasında pasaportumda eski Schengen’ler olmasına karşın dönüş uçağı rezervasyonumu görmek istediler niyeyse. Gördükten sonra geçmeme izin verdiler.
  2. Yanınızda Amerikan Doları bulundurun. İnternetten baktığınızda 1 Türk Lirası’nın yaklaşık 8.5 hrivna ettiğini okuyacaksınız (2019 editi, artık 4 civarına düştü). Ancak sorun şu ki şehirlerde TL bozdurabileceğiniz döviz bürosu bulmanız zor olacak. Birkaç yere özellikle sorduğumda ise bana 6.5 ila 7.5 arası sayılar söylediler. Yani TL’yi gerçek değerinde bozdurmanız imkansız gibi birşey, o nedenle Dolar ile gidin, kafanız rahat olsun. 1 dolara en az 24.5 hrn veriyor bürolar.
  3. Müzelerde fotoğraf çekerken dikkat edin. Neredeyse tüm müzelerde fotoğraf çekme izni ayrı bir ücrete tabi. Örneğin girişi 10 hrn olan bir müzede fotoğraf izni için 40 hrn alıyorlar. Görevli teyzeler -hele içerisi çok kalabalık değilse- birçok yerde sizi adım adım takip ediyorlar ve fotoğraf çekmeye kalktığınızda sizi enteresan şekillerde uyarabiliyorlar. Ben çok sinir oluyorum bu uygulamaya, siz de oluyorsanız baştan tedbirinizi alın.
  4. Ön araştırma yapın. İngilizce bilen insan sayısı çok az, gitmek istediğiniz yerlere nasıl gidileceğini önceden araştırmanız iyi olur.
  5. Dolar-TL kafasıyla düşünmemeye çalışın. Hediyelik eşya alacağınız bir yerde 50 hrivnalık birşey için size “2 dolar, hiçbirşey değil” diyorlarsa mutlaka pazarlık yapın. O ücretlerin bile çok ucuz olduğunun farkındayım, ancak para babası değilseniz bence 10 hrivnanın bile hesabını yapın derim. 40’a alırsınız.
İletişim

Bu yazıyla ilgili sorularınızı, yazının altına yorum yaparak bana iletebilirsiniz.

Özetle söylemek gerekirse, gezmeye meraklı bir beyaz yakalıyım. Üniversiteyi bitirene kadar hiç yurt dışına çıkmadıysam da, sonrasında elimdeki imkanları olabildiğince kullanmaya çalışarak 40'tan fazla ülkeye gittim. Ülkeleri sokaklarında yürüyerek, bütün müzelere ve tarihi yerlere gitmeye çalışarak, az konuşarak, az yiyip içerek, çok yürüyerek, erken kalkıp erken yatarak gezmeyi severim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir