Rusya’da Dikkat Edilmesi Gerekenler
Son güncelleme tarihi: 14 Eylül 2019
Bir zamanlar biz Türkiye vatandaşları vizesiz gidebiliyorken Rusya Federasyonu oldukça popüler bir seçenekti yakın coğrafyaları gezmek isteyenler için. Vize serbestisi anlaşması tek taraflı kaldırıldığından beri o kadar da kolay değil. Bu yazıda birçoğu bilinen veya tahmin edilen Rusya’da yaşanılabilecek bazı zorlukları, kendi deneyimlerimden yola çıkarak özetlemeye çalıştım. Gitmek isteyenlerin aklında olsun derim bunlar.
Rusya’ya gitmeden önceki en büyük problem olan Rusya vizesi alma süreçleriyle ilgili Ankara’da yaşadığım deneyimleri anlattığım yazımı da okumak isteyebilirsiniz.
1) İnsanlar İngilizce konuşmuyor, buna hosteller de dahil. Bu yüzden olsa gerek, biraz agresifler
Rusya’dan önce Ukrayna, Gürcistan gibi başka eski Sovyet ülkelerine geziler yapmış olanlar, insanların ne kadar az İngilizce konuştuğunu, müzelerde ne kadar az İngilizce açıklama bulunduğunu, Sovyet mirasını ne kadar şiddetle reddetseler de Rusça bilen insan oranının çok daha yüksek olduğunu fark etmiştir. Bu yüzden müzelerde, metro duraklarında zorlanmış olabilirler oralarda. Rusya da buralardan farklı değil, hatta daha beter. Fransa gibi “bilip de konuşmama” durumu yok, insanlar gerçekten bilmiyor ya da çok az biliyor. Bu yüzden Spartak Stadı’nda son derece güzel İngilizce konuşan gişe görevlisi bir hanımefendiyle karşılaştığımda şaşkınlıktan ne diyeceğimi bilemedim birkaç saniyeliğine.
Turistlik halidir, yanlış bir yere girersiniz, yanlış bir hareket yaparsınız. Bu durumlarda görevlilerin uyarma şekli, diğer ülkelerde gördüğümden çok daha sert oldu. Kremlin Meydanı’nda yanlış bir yere yürürken, markette yanlış bir yere elimi kolumu uzatırken adeta çocuk gibi azarlandım. Buna hazırlıklı olun, insanlara çok da kızmayın.
Ama Rusya’ya gitmekten korkmayın, Dünya Kupası turistler için çok daha dost canlısı bir ortam oluşturmuş. Özellikle merkezi bölümlerde çok sayıda haritayla nerede olduğunuz, nereye yürümekte olduğunuz, buralara çok yavaş bir yürüyüşle tahminen ne kadar zamanda gideceğiniz, sağınızda ve solunuzda nerelerin olduğu, güzelce tarif ediliyor. Aynı şekilde metrolarda durak adları, o duraklardan hangi hatlara aktarma yapabileceğiniz İngilizce olarak anons ediliyor.
2) Rusya’da kredi kartı kullanımı
Ben döviz kurunun çok volatil olduğu zamanlarda bilhassa kredi kartı kullanmaya, cebimdeki nakit Dolar ve Euro’yu mümkün olduğunca az harcamaya çalışırım. Rusya’ya gittiğim dönem de Türk Lirası’nın İran Riyali hariç belki de dünyadaki tüm para birimlerine karşı değer kaybettiği bir zamandı. 100 ruble çok kısa sürede 8 liradan 9 liranın üzerine çıkmış, 10 liraya dayanmıştı. Rusya kredi kartı yaygınlığı anlamında çok başarılı bir yer. Neredeyse tüm restoranlarda, dükkanlarda, müzelerde, hostellerde kredi kartı geçiyor. Cebinizde bir miktar ruble bulundurun tabii ki her ihtimale karşı, ama genel itibariyle kredi kartınız her yerde işinizi görecektir. Kredi kartıyla ödeme yaparken, kartı satıcıya vermeden önünüzdeki POS makinesine kendiniz takıyorsunuz, satıcıya elinizdeki kredi kartını gösterince o işlemi makineye yönlendiriyor. Kartı satıcının eline tutuşturmaya çalışmayın.
Ama, çok önemli bir konu daha var. Rusya, kredi kartı hırsızlığının yaygın olduğu bir yer aynı zamanda. Bu kadar çok kredi kartı kullanırsanız bazı problemlerle karşılaşma olasılığınız da artıyor elbette. Ben Rusya’dan döndükten sonraki ayın kredi kartı ekstresinde büyük bir sürprizle karşılaştım. Kartımdan Rusya ziyaretimin yaklaşık 25 gün sonrasında bir adet Netflix, bir de Spotify üyeliği satın alınmış, başka bir harcama yapılmamıştı. Hemen kredi kartını iptal ettirip Netflx ve Spotify’la temasa geçtim. Neyseki hemen ilgilenip sahtekarlığı fark edince geri ödeme yaptılar, ama çok büyük sorunlar da yaşayabilirdim. Bunu mutlaka aklınızda tutun, kredi kartı kullanacaksanız günaşırı harcamalarınızı kontrol edin derim.
3) Rusya’da en çok Çinli turistler var
Çinli derken “çekik gözlü” Asyalıları kastettiğim anlaşılmasın, doğrudan Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşlarından bahsediyorum. Rusya’da en çok Çinli turistleri gördüm. Tabii Rusya’yla Çin’in sınır komşusu olmalarından kaynaklı bir yakınlıktan bahsedilebilir ama ondan ziyade ABD’ye karşı ortak bir ekonomik birlik kuran ülkelerden ikisi bunlar (BRIC). Bu nedenle de örneğin Japonya’dan ya da Kore’den daha fazla Çin’den gelmiş insanlarla karşılaşacaksınız. Hatta havaalanı veya bazı merkezi yerlerde açıklamaların Rusya ve İngilizce’nin yanında Çince yazıldığını görmek sizi şaşırtmasın.
4) Büyük şehirlerde harika bir metro ağı var
Moskova’nın ne kadar muhteşem bir metro hattına sahip olduğunu aklınızda tutun. Şehrin neredeyse her yerine metroyla kolayca gidebiliyorsunuz. Moskova’da Troyka (Troika) Kart, St. Petersburg’da Podorojnik (Podorozhnik) Kart’ı olabildiğince hızlıca edinin. İki şehirde de tek metro binişi 36 ruble, kart okuttuğunuzda ne kadar kredi kaldığı da yazdığından takibi kolay. Her metro durağında hem -mesai saatleri içinde- insanlı gişeler, hem de otomatlar var ve rahatlıkla kredi yükleyebiliyorsunuz. Aletler hem nakit, hem de kredi kartı kabul ediyor.
Öte yandan özellikle Moskova metrosunun eski durakları, muhteşem iç tasarımlara sahipler. Metro duraklarının içi, adına ve yakındaki önemli yerlere uygun şekilde, konsept olarak tutarlı eserler ve tavan süslemeleriyle zenginleştirilmiş. Sadece metro duraklarını kapsayan bir tur bile yapabilirsiniz burada. Ayrıca seyahat ederken birçok aktarma yapmanız gerekecek, bütün kompleksliğine rağmen metrolardaki aktarma geçitlerinde kaybolma ihtimaliniz çok düşük, yönlendirmeleri ben kendi adıma çok başarılı buldum. Öte yandan metrolar aşırı derin, 80-90 metre civarında yer seviyesinin altında olan metrolar var. Metrolara inen yürüyen merdivenler de oldukça uzun, özellikle aşağıdan yukarı çıkarken önünüzdeki basamaklara bir göz atın, 190-200 gibi uçuk numaralar göreceksiniz. Bunlar yürüyen merdivenlerdeki basamak sayısını gösteriyor ki metroların derinliğini çok başarılı bir şekilde ifade ediyor. Zaten standart bir yürüyen merdiven yolculuğu 1.5 2 dakika kadar sürebiliyor, merdivenler Türkiye’dekilerden çok daha hızlı olmalarına rağmen aşağı iniş uzun sürüyor.
Tabii bu iyi ulaşım ağı, Moskova, St. Petersburg gibi büyük şehirler için geçerli. Konuştuğum bazı arkadaşlar, geri kalan şehirlerdeki toplu taşımanın sorunlu olduğundan bahsettiler ki ben de ziyaret ettiğim Velikiy Novgorod’da toplu taşımanın Moskova gibi aşmış düzeyde olmadığını kendim gördüm.
5) Müze ve Audioguide olayı, fiyat farkları
Rusya’da müzeler bol ve oldukça iyi hazırlanmış, kapsamlı bilgi veren yerler. Ancak ne yazık ki İngilizce açıklama konusunda çoğu yerde sıkıntılar var. Maalesef neredeyse müzelerin tamamı, birşeyler öğrenebilmeniz için bir audioguide bulundurmanızı zorunlu kılıyor. Bazı müzelerde audioguide ücreti, bilet parasına eşit olacak kadar pahalı. Yapacak birşey yok, müzeleri hakkıyla dolaşabilmek için audioguide alın girişte. Audioguide verirken çoğunlukla bir depozito ücreti veya geçerli bir kimlik bırakmanızı istiyorlar, ben pasaportumu bırakmayı tercih ettim bu durumlarda.
Birçok müzede dikkat etmeniz gereken bir diğer konu, bilet fiyatlarının Rusya vatandaşları ve turistler için farklı belirlenmesi. Turist olarak müzelere daha fazla para ödemeniz gerekiyor. Bunu bilet gişelerindeki Rusça yazılardaki fiyatlara ve İngilizce yazılardaki fiyatlara bakarak kolayca anlayabilirsiniz. Şunu da gördüm, ziyaretçiler Rusça konuşsalar bile indirimli ücretlerden yararlanabilmeleri için Rusya Federasyonu kimliği göstermeleri zorunluydu. Olay çıkarmaya gerek yok, bu uygulamayı bazı başka ülkelerde gördüğümü hatırlıyorum.
6) Kiril Alfabesi gerçekten çok zor değil, biraz öğrenin, çok işinize yarayacak.
Bildiğiniz gibi Rusça, Kiril alfabesiyle yazılan bir dil. Latin alfabesiyle birçok ortak harfi var, bu yüzden biraz Kiril alfabesi öğrenmek işinize yarayabilir. Mutlaka öğrenin demiyorum, ama Rusya’da birçok yer hala tam turistik hale gelemediğinden İngilizce bilmenin yetmediği anlar yaşarsınız. En azından cadde, sokak, metro durağı adlarını anlayabilmeniz, daha sorunsuz bir gezi geçirmenize yardımcı olur.
İletişim
Bu yazıyla ilgili sorularınızı, yazıya yorum yaparak bana iletebilirsiniz. Ancak sizden ricam, önceki yorumları da okumanız, belki de aynı soru önceden sorulmuştur.
2 Yorum
Ömer
Eyvallah kral
Geç Kalmış Yolcu
Ne demek, siz sağolun.