Gezgin Bir Beyaz Yakalının Ölü Sezonu Nasıl Geçmeli?
Son güncelleme tarihi: 6 Mart 2024
Kendimi ne kadar sürekli gezip yeni ülkeleri görmeye programlamış olursam olayım, bir patron ya da “digital nomad” olmadığım sürece gezisiz geçecek boşluklarım olacak. Şu anda tam olarak öyle bir zamandan geçiyorum. Benim durumumda olan çok insan olduğundan da eminim. Ben böyle zamanlarda neler yapıyorum, bunu merak eden olmayabilir ama birkaç ay yazı yazacak yeni malzemem olmayacağından araya böyle bir yazı sıkıştırmak istedim.
Hani dini bütün kişiler kafalarını yastığa koyduklarında kendilerine “bugün Allah için ne yaptın” sorusunu sorarlarmış ya, ben de “bugün ilerideki gezilerin için ne yaptın” sorusunu kendime sormakla yükümlüymüşüm gibi hissediyorum. Bu yazıda boş zamanlarımda ilerideki potansiyel gezilerim için neler yaptığımı paylaşmak isterim. Belki birtakım ışıklar yakabilirim benzer şekilde düşünenlerin kafasında… Ucuz uçak bileti ve yeni destinasyonlar keşfetmek isteyenlerin işine yaramasını umarım bu yazının.
Tabii bu durumun iki farklı alt kümesi var. Beyaz yakalı olarak yer aldığı şirkette uzun süredir çalışıp istediği zaman aralığını yaratabilecek özgürlüğü olanlar ve bir işe yeni başlayıp sadece bayram tatillerini hedefleyebilme imkanı olanlar… Ben uzun süre çalıştığım işten ayrılıp kısa süre önce yeni bir şirkete geçtiğimden sadece bayram tatillerini değerlendirebilecek bir durumdayım ve buna göre bir strateji belirlemek gerekti. Yine de iyi planlar yapabildiğimi düşünüyorum. Bu planları 2018’in son aylarında 2019 yılı için yaptığımı belirtmek isterim.
Potansiyel tatil günlerinin belirlenmesi
İzin alma şansı olmayan veya izin alma durumu olsa bile bir sonraki yılın izinlerini önceden tüketmek istemeyenler, erkenden tatil tarihlerini kontrol etmeli. Nasıl olsa Türkiye merkezli şirketler yaptıkları tüm kampanyalarda resmi ve dini tatil günlerini kapsam dışında bırakıyor, bu yüzden uygun biletin görüldüğü anda alınmasında fayda var. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 9 gün tatil olasılığı var mı, 23 Nisan, 19 Mayıs gibi resmi tatiller Pazartesi ya da Cuma gününe geliyor mu, bunları ezberlerseniz planlarınızı kolayca yapabilirsiniz.
En rahat kontrol edebileceğiniz başlangıç noktası budur. Benim gibi birçok kişi Ramazan Bayramı’nın, Kurban Bayramı’nın, 23 Nisan veya 30 Ağustos’un hangi günlere geldiğine önceden bakıyordur. Yalan söylemeyeceğim, ben bakıyorum, bakmakla yükümlü olduğumu hissediyorum. Üç kuruşluk boş zamanımızı en iyi şekilde değerlendirmek hakkımız. Bu nedenle hangi dini ve resmi tatilin hangi güne geldiğini, dini tatillerin 9 gün tatil olasılığı olup olmadığını görmek zorundayız. Bunun araştırmasına bir önceki yıldan başlamak size kesinlikle daha fazla seçenek sunacaktır.
Düzenli Skyscanner kontrolü
Bence Skyscanner, farklı bilet satış sitelerinde verilen uçak bileti fiyatlarını karşılaştırarak en uygun fiyatı veren siteler içinde en çok seçenek sunan site konumunda şu anda. Her şeyden önce belirli bir ülkeden belirli bir tarihte dünyanın herhangi bir yerine en ucuz biletleri gösterme imkanı veriyor. Bileti direkt buradan bulduğunuz sitelerden almak zorunda değilsiniz, sadece yeni destinasyonlara giden, daha önce duymadığınız havayolu şirketlerini keşfetmek için bile son derece faydalı olduğunu düşünüyorum.
Skyscanner sitesine girip çıkış yerini Türkiye, varış yerini ise tüm dünya olarak işaretleyip belirli bir tarihi, hatta tüm bir ayı seçtiğimde önüme en ucuz ülkeleri koyması benim en çok kullandığım özelliği bu sitenin. Şunu belirteyim, bilet fiyatları güncel olmayabilir, çünkü Skyscanner, başka insanların son 2 hafta içinde yapmış oldukları aramaları veritabanında tutarak bir fiyatlama sunuyor. Arada geçen zamanda fiyatlar değişmiş olabiliyor. Bu yüzden hangi bilet sitesini referans gösteriyorsa oraya girip, hatta bizzat havayolu şirketinin sitelerine gidip fiyatları kendiniz görün. Her halükarda yeni seçenekleri sizinle buluşturması yönüyle benim için rakipsiz bir ‘aggregator’ sitesi.
Düzenli havayolu kampanyası kontrolü
Yukarıda söylediğim gibi Türkiye merkezli şirketlerin yaptığı kampanyalar, bayramı seyranı dışarıda bırakacak şekilde ayarlanıyor büyük çoğunlukla. Yine de değerlendirebileceğiniz haftasonları muhakkak çıkar. Yıllık izin kullanmadan, ama sadece 2 gün için gittiğinizden uçak biletine çok yüksek paralar ödemek istemeyeceğiniz, 2 günden fazla zaman harcamanızı gerektirmeyecek destinasyonlar için sürekli kampanya kovalayın. Türkiye merkezli şirketlerin e-posta listelerine üye olun. Ben bu şekilde Arnavutluk’un başkenti Tiran’a normalden daha ucuz bilet buldum örneğin.
Kombine bilet olasılıklarını düşünün
Türkiye’den birçok ülkeye direkt uçuşlar yapıldığını biliyoruz. Ancak özellikle tatil zamanlarının bilet fiyatları, aylar öncesinde bile normalden daha pahalı olacak şekilde ayarlanmış oluyor. Bu nedenle ucuz bilet bulunan ülkelerden başka bir ülkeye geçiş yapma olasılığını göz ardı etmeyin. Bu anlamda iki tür seçenekten bahsedebiliriz. Avrupa için -devam eden Schengen vizeniz varsa- Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkelere otobüsle gidip oralardan başka ülkelere ucuz uçak bileti bulabileceğinizi aklınızda tutun. Aynı şekilde gemiyle kısa sürede geçilebilen Kos, Rodos, Midilli gibi Yunan adalarından da biletleri kontrol edin. Türkiye’de çok yok belki ama Avrupa’da başta Ryanair olmak üzere daha fazla sayıda low-cost carrier’lar (düşük maliyetli havayolu şirketleri) bulunuyor. Bu firmaların sitelerine zaman zaman bakarak daha önceden gitmediğiniz, aklınızda hiç olmayan yeni yerleri keşfedebilirsiniz.
Avrupa Birliği’ne dahil olmayan yakın coğrafya ülkelerine gitmek için ise Ukrayna seçeneğini akılda tutun. Çünkü burası, Türkiye’den uçakla en ucuza gidilebilecek ülkeler arasında yılın her dönemi başı çekiyor. Bu anlamda Ukrayna’nın bayrak taşıyıcısı şirketi UIA (Ukraine International Airlines) ilk aklıma gelen seçenek. Nitekim Ukrayna’ya UIA ile gelmeseniz bile Kiev Borispil Havaalanı’ndan Litvanya, Moldova, Beyaz Rusya ve hatta -AB üyesi- Polonya gibi, normalde Türkiye’den direkt uçuşları pahalı olan ülkelere UIA veya Wizzair ile çok daha ucuza gidebilme imkanı bulabilirsiniz. Kendimden şöyle bir örnek vereyim: 2019 yılı Ramazan Bayramı, Haziran başına denk geliyordu. Ben Kiev’den Litvanya’nın başkenti Vilnius’a gidiş dönüş bileti aldım aylar öncesinden. Türkiye’den gidiş geliş de dahil, tüm uçak biletlerine ödediğim para 900 TL civarındaydı. O tarihte Vilnius’a ya da herhangi bir Baltık kentine Türkiye’den alacağınız tek yön uçak bileti bile bu meblağdan fazlaydı. Ben Ankara’da yaşadığımdan, Baltık ülkelerine uçuşların gerçekleştirildiği İstanbul’a gidip gelmem ayrı masraftı, ama Ankara’dan Kiev’e direkt uçuşların olması işime geldi tabii ki. Ayrıca 9 günün neredeyse tamamını yurt dışında geçirme şansı yakaladım. Bu hesaplar, size hem para hem de çok değerli zamanı kazandıracaktır.
Bonus: Potansiyel konferans günleriyle çakışma kontrolü
Bunun çok artistik göründüğünün farkındayım. Ben de bununla daha yeni tanıştım zaten. Elbette herkesin çalıştığı şirket çalışanlarını yurtdışında bir konferansa gönderme imkanı sunmuyor. Ama böyle bir imkan varsa ve size seçim şansı veriliyorsa önünüzdeki yıl için planlar yaparken bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Böylece önceden aldığınız uçak biletlerini benim gibi yakma ihtimaliyle karşı karşıya kalmazsınız.
Şöyle oluyor, zaten bu tür yurt dışı konferanslarının tarihleri çok önceden açıklanıyor. Yaptığınız işle en ilgili konferansları belirleyin. Öyle ya da böyle, konferans masraflarınızın bir kısmını şirketiniz karşılayacağından, paradan da öte yaptığınız işle ilgili size ve şirketinize birşeyler katma ihtimali yoksa zaten yeşillik olsun diye gitmeyin bence. Kendi adıma, bunun şirkete ya da patronlara olan saygıdan öte kendime gösterdiğim saygının işareti olduğuna inanıyorum. Sonuç olarak, gerçekten herkes için faydası olan bir konferans çıkarsa bunu değerlendirmek gerekiyor. Gideceğiniz doğru konferansı bulduktan ve şirketinizden onayı aldıktan sonra, konferans sonrasına bir miktar izin alıp seyahatinizi en iyi şekilde kullanın. Planlarınızı oluşturup o şehirde veya yakında gidebileceğiniz diğer şehirleri belirleyin, dönüş biletinizin nereden olacağını kararlaştırın. Özellikle ABD’deki konferanslar için böyle bir planlama çok daha kritik bir hale geliyor, çünkü Amerika Birleşik Devletleri ha deyince gideceğiniz bir ülke değil. Yazının başlığında belirttiğim gibi standart bir beyaz yakalı olduğunuzu varsayıyorum bunu söylerken.
Havalar soğuduğunda, yakın coğrafyada görmediğiniz yerlerin sayısı azaldığında, yakın tarihte bir resmi tatil olmadığında da uyumamak gerekiyor. Anlatmak istediğim bu. Hamama giden terler, sizin hayattaki en büyük hedefiniz benim gibi olabildiğince fazla ülke ve şehir görmekse bunun masraflarına tabii ki katlanacaksınız, bundan kaçış yok. Ama dünyanın herhangi bir yerine giderken, oraya bulunabilecek en ucuz biletlerle gitmiş olduğunuzu bilmek de en az yeni bir ülke görmek kadar harika bir his. Halihazırda yükselmiş döviz kurlarıyla iyice pahalanmış uçak biletleri daha da pahalanmadan, coşmuş uçak bileti fiyatları cesaretinizi kırmadan, aylar öncesinden planlarınızı yapın ki hem nispeten ucuz fiyatlardan faydalanın hem de gideceğiniz yerlerle ilgili ön çalışma yapacak fazla fazla zamanınız olsun.
İletişim
Bu yazıyla ve diğer yazılarımla ilgili her türlü sorunuzu, yazıların altına yorum yaparak bana iletebilirsiniz.