Ankara’dan Mısır Vizesi nasıl alınır
Son güncelleme tarihi: 30 Mayıs 2023
Şu ana kadar birçok farklı ülkeden Schengen vizesi aldım, ABD vizesi ve Rusya vizesi de aldım ancak Mısır vizesi alma deneyimlerim hepsinden farklıydı. Başka birçok insan için, bizzat tanıdığım bazı arkadaşlarım için de tam bir ömür törpüsü haline gelmiş Mısır Vizesi alma süreci benim için neyse ki korktuğum kadar sancılı olmadı. Mısır vizesi alma süreçlerimi bu yazıda sizlerle paylaşmak istiyorum, nasıl ki ben vize almadan önce bulabildiğim her kaynağı okuyup bilgi edinmeye çalıştıysam bu yazıyı da benden sonra birileri okuyup bilgi edinebilsinler isterim. Ancak maalesef herkesin deneyimi farklı olabiliyor, bunlar hep şans meselesi desem abartmış olmam.
Neden farklı bir süreç olduğunu anlatayım. Birçok batı ülkesinin vizesini alırken web sitesi üzerinden randevu alınıyor, vize ücreti başvuru esnasında ödeniyor, pasaportunuzu da teslim etmeniz gerekiyor. Ayrıca özellikle çalıştığınız şirketin birçok belgesini vermeniz bekleniyor. Ancak Mısır vizesinde bunların hiçbiri yok, yani randevu yok, parayı ancak vizeniz çıktıktan sonra veriyorsunuz, pasaportunuzu hemen vermenize gerek yok, üstelik çalıştığınız şirketten sadece antetli kağıda yazılmış dilekçeyi talep ediyorlar. Ancak süreç bir o kadar acı çektirici bir niteliğe bürünebiliyor, o yüzden her şeye hazırlıklı olun diyerek başlayayım.
Mısır vizesi alma süreçlerinde en merak edilen konuları şu başlıklar halinde ele alacağım:
- Mısır neden vize istiyor?
- Vize başvurusu hazırlıkları
- Ankara Mısır Büyükelçiliği başvuru saatleri
- Turistik vize için gerekli evraklar
- Vize başvurusu
- Mısır vizesi ücreti
- Vize ne kadar zamanda çıkıyor?
- Vize başvurusunun sonuçlanması
- Başvurusunun sürecinde dikkat edilmesi gerekenler
Mısır neden vize istiyor?
Bu sorunun net bir yanıtı yok tabii. Türkiye’yle Mısır’ın arası bildiğiniz gibi pek iyi değil, 2013’ten beri ilişkiler maslahatgüzar seviyesinde sürdürülüyor. Ancak normalleşme adımları yavaş yavaş geliyor gibi. Örneğin 2022’de esasen büyükelçi unvanı taşıyan bir diplomat, Kahire maslahatgüzarı olarak atandı ancak de facto olarak büyükelçi gibi görev yapacağı söyleniyor. Zaten geçenlerde iki ülkenin devlet başkanları da yıllar sonra aynı ortamda bulunup el sıkışmışlardı. Dolayısıyla yakın zamanda vize süreçleri ve rejimlerinde değişiklikler olabilir, ancak an itibariyle durum bu şekilde.
Öte yandan şunu bir dipnot olarak belirteyim, bu vize işi gerçekten sadece Türkiye vatandaşları için bu kadar acı çektirici olurken batılı ülkelerin vatandaşları için hiç böyle durumlar söz konusu olmuyor. Yakın zamanda konuştuğum ABD vatandaşı bir iş arkadaşım, vize başvurusunun 2 günde sonuçlandığını söyleyince dumura uğradım. Ama bu işler böyle maalesef, coğrafya meselesi hep. Neyse…
Yıllar içinde Mısır’ın Türkiye vatandaşlarına uyguladığı vize rejimi değişikliklere uğradı. 2013 yılına kadar Mısır’a 20-45 yaş arası hariç kişilerin kapıda vize alarak girebilmesi mümkündü, ancak bu uygulama sonlandırıldı. Nisan 2022’de sadece Şarm el Şeyh ve çevresini ziyaret edecek kişiler için kapıda vize uygulaması geri geldi. Ancak Mısır’ın diğer bölgelerini de görmek istiyorsanız gitmeden önce mutlaka geçerli bir Mısır vizesi almış olmanız gerekiyor. Açıkçası Mısır vizesiyle ilgili konularda net bilgilere erişmek kolay değil, eğer Mısır’a gitme niyetiniz varsa güncel haberleri ve güncel siteleri takip etmenizde, aracı firmalarla konuşmanızda fayda var. Bu yazıdaki bilgiler Aralık 2022 itibariyle doğrudur, ancak bir süre sonra güncelliğini yitirebilir.
Mısır vizesi başvurusu hazırlıkları
Mısır’ın Türkiye’de 2 adet resmi temsilciliği var, İstanbul’daki konsolosluk ve Ankara’daki büyükelçilik. Buralara şahsen gelerek veya bir aracı kurum vasıtasıyla vize başvurusu yapabiliyorsunuz. Benim gibi Ankara’da veya çevre illerde yaşayanların Ankara’daki büyükelçiliğe başvurması gerekiyor. Bu arada ben aracı kurum yardımı almadan, şahsen başvurmayı ve süreci kendim takip etmeyi tercih ettim.
Şunu özellikle belirtmek isterim, ben başvurumu Ankara’dan yaptım. İstanbul’daki vize prosedürünün bazı farklılıklar içerdiğine dair birçok yazı okudum. O yüzden İstanbul’dan başvuracaklar için bu yazıda anlatılanlar %100 doğru olmayabilir notunu düşeyim.
Mısır’ın Ankara Büyükelçiliği yer olarak oldukça merkezi bir konumda, Çankaya’da Ayrancı-Kavaklıdere semtlerinin kesiştiği bir yerde. Atatürk Bulvarı üzerinde, yaklaşık olarak Kuğulu Park’ın karşısında bulunuyor. Bulgaristan Büyükelçiliği’nin yanında (hatta başvuru esnasında birçok kişinin içeri gelip Bulgaristan Büyükelçiliğinin yerini sorduğuna şahit olabilirsiniz, hemen yan kapı diyebilirsiniz soranlara). Kızılay’dan Çankaya yönüne giden 413, 408, 185 vs gibi otobüslere bindikten sonra Kuğulu Park durağında inip 100 metre geriye doğru yürüyerek büyükelçilik kapısına ulaşabiliyorsunuz.
Peki ben vize hazırlıkları çerçevesinde ne yaptım? Ucuza Mısır bileti bulup satın aldıktan sonra öncelikle internet ortamındaki birçok web sitesini tarayarak, insanların kendi deneyimlerini paylaştığı sayfaları okuyarak konuyla ilgili hem geçmişten kalan, hem de güncel bilgileri edinmeye çalıştım. Ayrıca bir akşam Mısır Büyükelçiliği’nin bizzat kapısına giderek kapıya asılmış duyurulardan ekstra bilgi edinmek istedim, ancak pek işe yaramadı. Nitekim kapıda asılı kağıtta sadece vize başvuru gün ve saatleriyle, vize teslim günü ve saatleri yazılıydı. Gerekli belgelere dair hiçbir şey yazmıyordu.
Ben de başvuru öncesi süreçte çeşitli internet sitelerinde yazılan belgeleri olabildiğince inceleyip, bir de benden kısa süre önce aynı vizeye başvurmuş bir arkadaşımla konuşarak kendi durumuma uygun belgeleri çıkarmaya çalıştım. Kendi alabildiklerimi ve şirketten gelmesi gerekenleri derledim, işin uzayabileceğini kestirdiğimden, hazır olduğumu düşündüğüm ilk anda hiç gecikmeden başvuruyu yaptım.
Maalesef Mısırlı yetkililerle doğrudan iletişime geçilecek resmi bir web sitesi yok konsolosluğun veya büyükelçiliğin. Bazı mail adresleri üzerinden, hatta sosyal medya kanalları üzerinden iletişime geçildiğini söyleyenler gördüm ama bunu ben teyit edemiyorum.
Ankara Mısır Büyükelçiliği başvuru saatleri
Yukarıda belirttiğim gibi vize başvuruları belli günlerde belirli saatler arasında kabul ediliyor. Herhangi bir randevu almanıza gerek yok, zaten randevu alabileceğiniz bir sistem de yok.
Şu an kapıda asılı kağıtta da belirtildiği üzere, Çarşamba 11-13, Perşembe 11-13 ve Cuma 11-13 saatleri arasında başvuru kabul ediliyor. Hatta saat 12’den sonra öğle yemeğine çıktıklarına dair şeyler de duydum da ama benim işim 12’den önce bittiği için bunu kendim görmedim, yorum yapamayacağım.
Vize teslim günü olarak da sadece Salı günü 14-15 arası belirtiliyor yine kapıda yazan kağıda göre.
Mısır turistik vizesi için gerekli evraklar
Mısır turistik vizesi sayı olarak çok fazla belge gerektirmiyor. Schengen vizesi alırken yanınızda götürdüğünüz ansiklopedi kalınlığındaki kağıtların çoğuna gerek yok, ancak olabildiğince hazırlıklı gitmekte her zaman fayda var.
Benim büyükelçiliğe resmi olarak verdiğim belgeler şu şekildeydi:
- Vize başvuru formu: İnternet üzerinde çeşitli Mısır vizesi başvuru formu örnekleri bulunabiliyor, ancak bunlar pek işinize yaramayacak. Her şeyden önce Ankara’dan başvuru yapacaksanız başvuru belgesinin üzerinde Ankara Büyükelçiliğine yapıldığına dair bir ibarenin bulunması gerekiyor, ancak internet ortamında böyle bir örnek bulamadım. O yüzden görevlinin verdiği başvuru formu kağıdını orada tekrar doldurdum.
- Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopileri: Pasaporttaki vizeli ve mühürlü bütün sayfaların fotokopisini getirmeme rağmen sadece pasaportun ilk sayfasının fotokopisi alıp gerisini iade etti görevli. Pasaportun ilk sayfasının renkli fotokopi olmasını istiyorlar ne hikmetse.
- Biyometrik fotoğraf: Bu konu da enteresan, nitekim alındığımız bekleme salonunun duvarlarında asılı yönergelere göre Mısırı vizesi başvuru fotoğrafının 5×5 cm ölçülerinde (ABD vizesi ile aynı) olması gerektiği söylense de ben başvuru formuna 3,5×4,5 cm’lik Schengen uyumlu fotoğraf yapıştırdım, bir sorun olmadı. Siz bence yine de 5×5 alın. Bir tane başvuru esnasında forma yapıştırmak için, bir tane de başvuru kabul edildiğinde vizeye işlemek üzere fotoğraf alınıyor.
- Gidiş dönüş uçak biletlerinin çıktıları
- Otel rezervasyonu çıktıları
- Bankadan son 3 aylık hesap ve varlık dökümü: Birikimlerimi bir internet bankasında tutuyorum, yani fiziksel bir şubeleri yok. Buna rağmen bağlı oldukları fiziksel bankanın şubesine gidip dökümü aldıktan sonra bir de banka tarafından imzalanması ve mühürlenmesini talep ettim. Aslında üzerlerinde barkodlu elektronik imza bulunsa da Mısır’ın lüzumsuz sorun çıkarabilme ihtimali nedeniyle ısrar ettim, sağolsun bankadakiler ıslak imza ve mühürle verdiler bu belgeleri.
- Şirketin antetli kağıdına yazılmış izin kağıdı: Şirketten gelen bir kamyon belge içinde sadece bunu başvuru için verdim. Vergi levhası, Ticaret Sicil kaydı, maaş bordrosu vs gibi şeylerin hepsi elimde kaldı.
- İkametgah belgesi: E-devlet üzerinden aldığım ikametgah belgesini de kabul ettiler.
Bunun dışında götürdüğüm diğer belgeleri almadılar, daha doğrusu vermeye fırsat bile bulamadım diyebilirim.
Bu noktada en sağlıklı bilgiyi verdiğini inanmak zorunda olduğumuz Mısır Büyükelçiliği’ndeki bekleme odasında yazan listeyi kuyrukta beklerken hızlıca not ettim. Bu 10’lu liste, yukarıdakine oldukça benziyor:
- Doldurulmuş vize başvuru formu
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Pasaportun ön yüzünün renkli fotokopisi
- Biyometrik 5×5 cm boyutlarında 2 fotoğraf
- Uçak rezervasyonu çıktıları
- Otel rezervasyonu çıktıları
- Bankadan son 3 aylık hesap dökümü
- Şirketin insan kaynaklarından antetli kağıda İngilizce yazılmış dilekçe
- Yerleşim ve adres belgesi
- Kendi imzanızı taşıyan şahsi dilekçe
Bu listedeki ilk 9 belgeyi verdim ben.
Mısır vizesi başvurum
Yukarıda belirttiğim gibi randevu almadan, belirtilen saatler arasında elçilik kapısında olmanız yeterli belge teslimi için. Ben de bir Çarşamba sabahı saat 11’den önce kalkıp gittim. Açılış saatinden 20 dakika önce oradaydım, 4-5 kişi daha vardı bekleyen. Ben belgelerimi derleyip toparlamaya çalışırken, yaklaşık 10:50 gibi görevliler kapıyı açtı, sayelerinde işler biraz daha hızlı başlayabildi. Şöyle oluyor, 3-4 kişilik gruplar küçük bir bekleme salonu ve camın arkasında bekleyen görevliye ayrılan bölümden ibaret olan odaya alınıyor sırayla. Birinin işi bitip dışarı çıkınca bir başkası girebiliyor.
Ben de uygun bir anda içeri girdim. Sıram gelince belgelerimi gösterdim, üzerinde Ankara yazan doğru başvuru belgesini alıp orada doldurmaya başladım. Şunu belirteyim, internette birkaç başvuru belgesi formatı var, ancak ben bunlardan birinin çıktısını alıp onu doldurarak gitmiş olmama rağmen üzerlerinde İstanbul yazdığı için bunun kabul edilmeyeceğini tahmin ediyordum. O yüzden içeri girince orada hazır bekleyen uygun başvuru belgesi çıktılarından birini alıp hemen tekrar doldurmaya başlayın derim.
Görevli beyefendi (Zeynel Bey) oldukça kibar biri, Türkçe dışında gayet iyi Arapça da biliyor, ancak başvuru formunda tam anlamadığım yerlerle ilgili 1-2 soru sorunca “orada ne soruyorsa onu yazın” şeklinde geçiştirici yanıtlar vermeye başladı. Fazla üsteleyemedim, kendisini suçlayamıyorum nitekim o kısa süre içinde birçok soruya maruz kaldığını bizzat gördüm. Sonunda fotoğrafımı da yapıştırdıktan sonra görevli beyefendiye verdim (başvuruya yanınızda yapıştırıcıyla gidin, çünkü kendi bulduğunuz formlar yüksek ihtimalle doğru değil, zaten orada tekrar doldurmak zorunda kalacaksınız yukarıda dediğim gibi. Tükenmez kalemi de unutmayın). Görevli bey başvuru formunu incelerken giriş yerimin Şarm el Şeyh olduğunu söyleyince orası dışında Kahire ve Luksor‘a da gitmek istediğimi, otel rezervasyonlarımın olduğunu belirttim. Bunun dışında da fazla konuşamadım, örneğin dönüş uçağım Hurgada’dan olmasına rağmen orayı kapsayan bir rezervasyonum olmadığını, ama son gün Luksor’dan Hurgada’ya otobüsle gideceğimi de anlatmak isterdim. O an bütün seyahat planımı ayrıntılı anlattığım bir dilekçe yazmadığıma pişman oldum açıkçası (normalde bu tür boşlukları açıklayan bir dilekçe mutlaka yazarım çünkü). Ama sonuca baktığımızda bu eksik bir sorun teşkil etmedi diyebilirim.
Ama belki de zaten çok önemli değildi bütün bunlar, çünkü bakacağınız birçok internet sitesinde, vizenin geç çıkmasının çok büyük olasılık olduğunu, bu nedenle hiçbir uçak ve otele para vermemenizi, sadece rezervasyon yapmanızı tavsiye ettiklerini göreceksiniz zaten. Yani sunduğunuz planda tutarsız birşey olmaması ve cebinizde yeterince para olduğunu belgelemeniz daha önemli gibi bir hisse kapıldım. Yatırım tavsiyesi değildir.
Bütün belgeler alındıktan sonra görevli beye bundan sonra ne yapmam gerektiğini sordum. Başvuru sonuçlandığında telefonla aranacağımı, telefonu aldıktan sonra pasaportum, başvuru ücreti ve fotoğrafla gelmemi söyledi. Bütün bu işler yarım saat kadar sürdü, düşündüğüm kadar uzun beklemek zorunda kalmadım. Ama bu da benim şansım olsa gerek.
Mısır vize ücreti
Mısır vizesi ücreti, yaptığınız başvuru türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Ben turistik vize için başvurdum, Mısır turistik vize ücreti 30$. Nakit olarak ve Amerikan Doları cinsinden ödemeniz gerekiyor. Ancak bu parayı, vize başvurunuz kabul edildikten sonra, vizeyi bastırmak için pasaportunuzu getirdiğinizde ödüyorsunuz. Yani vize başvurusu esnasında hiçbir şey ödemiyorsunuz. Önemli bir not, birçok yerde vize ücreti verirken para üstü verilmediğine dair bilgiler okudum. Yani 50$’lık bir banknot verirseniz para üzeri alamayabilirsiniz. Nitekim başvurum kabul edilip büyükelçiliğe yeniden geldiğimde, benim gibi pasaportunu teslim etmeye gelmiş önümdeki beyefendinin 50$’lık banknotuna para üstü vermediklerini kendi gözlerimle gördüm. Kendisine beklemesini söylediler, belki herkes gittikten sonra ellerinde kalan banknotların durumuna göre para üstü vermişlerdir ama ben çıkarken elinde paralarıyla halen beklemekteydi.
Okuduğum bir başka yazıya göre, verdiğiniz dolar banknotlarının 2006 yılından eski olmaması gerekiyormuş. Yuh dedirtecek bu bilgiyi doğrulama imkanım olmadı, birer adet yeni 20 ve 10’luk vererek ödeme işlemini tamamladım. Ancak verdiğim banknotların tarihini özellikle kontrol etmediklerini söyleyebilirim.
Mısır vizesi ne kadar zamanda çıkıyor?
Mısır vizesini büyük çile haline getiren en önemli unsur başvurunun sonuçlanma süresi. İnternette birçok yer okudum, başvurunun sonuçlanmasının 3 aya kadar uzayabildiğini herkes yazmış. 45 yaş üzeri kadınların ve ticari amaçla gidenlerin başvurularının daha hızlı yapıldığı bazı yerlerde yazıyor. Aracı firmayla başvurmanız bu süreyi kısaltır mı, bunun da net bir yanıtı yok. Tek anladığım, aracı firma ne vizenin hızlı çıkabilmesine, ne de başvurunun kabul edilmesine doğrudan etki edebiliyor. Sizi gereksiz stresten kurtarabilir belki, zırt pırt işi gücü bırakıp elçiliğe gitmenize, vizenin durumunu sorup durmanıza belki engel olabilir.
Ama kendi deneyimlerimden anladığım, bu işin adeta piyango gibi olduğu. Nitekim benim bir tur şirketiyle giden iş arkadaşım, aradan 3 ay geçtiğinde hala sonucunu öğrenememişti, o yüzden VIP vizeye başvurmak zorunda kaldı. VIP vize ücreti de 250 Euro gibi dudak uçuklatıcı bir fiyat bu arada. Ve bu arkadaşım başvurusundan yaklaşık 4 ay sonra Mısır’a giriş yaparken ancak kapıda alabildi vizesini. Bu esnada orijinal seyahat tarihlerini değiştirmek zorunda kaldı. Aynı şekilde, ben başvururken gelen iki kişi de 1 ay önce yaptıkları ticari vize başvurusunun durumunu sordu. Dediklerine göre onlardan sonra başvuran arkadaşları 10 gün içinde alabilmiş, ama onlara hala çıkmamış. Görevli maalesef bu konuda bir bilgim yok dedi. Ayarladıkları bütün görüşmeler, biletler, kalacak yerler vs yanmak üzereydi yani.
Ben de bütün bu gecikme ihtimallerini göz önünde bulundurarak, planladığım gidiş gününden tam 3 ay 3 gün önce başvurumu yapmış oldum. Sonrasında sabırlı bir şekilde beklemeye başladım. Bu esnada Amerika Birleşik Devletleri’ne gidip geldim, hatta Amerika’dayken acaba şimdi beni arayıp pasaportunuzu getirin deseler acaba ne derim diye de düşündüm ama zaten kısa sürede telefon almayacağımdan emindim.
Vize başvurusunun sonuçlanması
Bu aşamada da işler benim için yolunda gitti. Ben Amerika’dan Türkiye’ye döndükten sonra, belgelerimi teslim edip başvurumu tamamladığım günden tam 33 gün sonra (bir Pazartesi günü öğleden sonra 3 gibi) bir telefon geldi. Telefonum, arayan numaraya Egyptian Embassy yazınca meşgul olmama rağmen telefonu hemen açtım. Telefonda konuştuğum düzgün bir Türkçesi olan görevli (yine Zeynel Bey olabilir, emin değilim) benden pasaportumu, vesikalık fotoğrafımı ve 30 Amerikan dolarını Salı günü (yani ertesi gün, vize teslimi yapılan gün) öğleden sonra saat 2’de getirmemi istedi. O hafta çok yoğun olduğumu söyledim, haftaya gelsem nasıl olur dedim. Görevli ise Salı getiremezsem haftaya sıkıntı olabileceğini ima etti, en geç Çarşamba veya Perşembe 11’de gelip gelemeyeceğimi sordu. Açıkçası sürecin gerçekten ne kadar sıkıntılı olabileceğini bildiğim için ikiletmeden Salı günü geleceğimi söyleyip telefonu kapattım.
Ertesi gün Mısır Büyükelçiliği’ne saat 2’ye 10 kala gibi gibi gittim. Çoktan dükkanı açmışlar, insanları kabule başlamışlardı. Önümde 7-8 kişilik bir kuyruk oluşmuştu bile, keşke biraz daha erken gitseydim diye düşündüm ama neyse ki sadece pasaport kabulü ve teslimi yaptıkları için fazla beklemek zorunda kalmadım. Sıra bana gelince benden istenen belgeleri verdim. Zeynel Bey yanında duran kağıt yığını içinde benim ataçla tutturulmuş başvuru belgelerimi bulup bir makbuz koçanına aldığı parayı, pasaport numaramı vs yazıp kağıdı bana verdi. Bu kağıt önemli, pasaportunuzu teslim alırken bu kağıdı göstermeniz gerekecek, sakın kaybetmeyin.
Bir hafta sonrasında yine salı günü büyükelçiliğe gittim. Kuyruğun uzaması ihtimaline karşılık 40 dakika kadar önce kapıdaydım ki yine de benden önce gelmiş bir kişi buldum orada. Ne kadar doğru bir iş yaptığımı saat 2 olunca anladım, 20-25 kişilik bir kuyruk birikmişti o sırada.
Saat 2’de kapı açılıp insanlar içeri alınmaya başlandı. Önümdekinin işi bitip bana verilen kağıdı vererek vize basılmış pasaportumu geri almayı başardım. Başvurumdan tam 40 gün sonra vizemi sonunda alabilmiştim. 3 ay geçerli, 2 hafta kalışlı, tek girişli vize vermişlerdi. Vizenin başlangıç tarihi ise, o günün bir gün öncesiydi. Bu da şu demek oluyor, başvurunuzu çok çok erken yaparsanız da seyahat tarihlerinizi tutturamama ihtimalleri olabilir. Örneğin benim vizem 3 aylık olsa da uçuş tarihimden sonra sadece 40 gün kadar bir zaman vardı önümde Mısır’a giriş yapabileceğim. Bundan şikayet edecek değilim tabii, vizeyi daha büyük çile çekmeden alabilmek benim için yeterliydi.
Bunun yanında şahsen başvurduğum için hiç pişman olmadım diyebilirim kendi adıma. Şirketle başvuranlar ne yaşıyorsa şahsen başvuranlar da benzer süreçlerden geçiyor.
Mısır vizesi başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler
Vize alma sürecim boyunca çok şeye tanık olduğumu düşünüyorum. Tekrar hatırlatmak istediğim önemli konular şunlar:
- Mümkünse otel ve uçak rezervasyonlarınıza para ödemeyin. Başvurunun reddedilme veya daha önemlisi zamanında çıkmama ihtimalini aklınızdan çıkarmayın, paranızı boşa harcamayın.
- Başvurunuz kabul edildikten sonra 30 doları tam getirin. Bizzat yanımda 50 dolarlık banknotun para üstünü vermedikleri için beklemek zorunda kalan bir insan gördüğümü yukarıda yazmıştım.
- Pasaport fotokopisi renkli olmalıymış. Büyükelçilikteki belge listesinde de pasaportun ön yüzünün renkli fotokopisi şeklinde bir ibare var. Sıkıntı olmaması için pasaport fotokopisini renkli alın.
- Başvuru esnasında yanınızda yapıştırıcı ve tükenmez kalem getirin, çünkü başvuru formunu tekrar doldurmanız gerekecek her türlü.
- Her başvuru kendine özgü dinamikler getiriyor, gidiş tarihinizden 3 ay kadar önce başvurunuzu tamamlamaya çalışın. Aracı firma veya şahsi başvuru arasında avantaj veya dezavantaj olmayabilir. Çok da erken başvurmayın bence, gidişten 3 ay öncesini hedefleyin mümkünse.
- Vizeniz çıktıktan sonra pasaport ve fotoğrafınızı teslim ederken, belirttikleri şekilde 5×5 ölçüsünde fotoğraf verin. Nitekim vizeye koydukları fotoğrafı bu ölçüye uydurmaya çalıştıkları için Schengen standardındaki 3,5×4,5 fotoğrafları sıkıştırıyorlar. Ölümcül bir durum değil ama vizede kutuplardan basık, eblek bir fotoğrafınızı görmek istemiyorsanız bu da aklınızda olsun.
- Mail yoluyla iletişime geçtiğinizde size yukarıda belirttiğim saatler arasında büyükelçiliğe gelmeniz söylenecektir, ancak bunu bir randevu değil sadece çalışma saatlerinin bildirimi gibi algılayın. Bu yüzden geldiğiniz saatte uzun bir kuyruk gördüğünüzde benim randevum var demeniz bir işe yaramayacaktır. İmkanınız varsa olabildiğince erken kapıda olup kuyrukta yerinizi alın.
Mısır vizesi alış sürecinde yaşadığım her şeyi olabildiğince açık bir şekilde anlatabildiğimi düşünüyorum. Okumak yerine dinlemek isterseniz de podcast kaydım hemen yukarıda. Umarım yazdıklarımın bir faydası olur okuyuculara. Bu yazıda anlattıklarım haricinde öğrenmek istedikleriniz varsa yorum olarak yazabilirsiniz.