Gezi,  İsviçre

Ankara’dan İsviçre Vizesi nasıl alınır?

Avrupa Birliği’nin üyesi olmasa da Schengen bölgesinin bir parçası olan İsviçre’nin turistik Schengen vizesini almak için yapmanız gerekenler, temelde başka herhangi bir Schengen vizesi için yapmanız gerekenlerden pek farklı değil. Ancak aracı şirketin, alışıldık malum şirketten farklı olması nedeniyle olsa gerek, biraz daha sabır gerektiren bir süreçten geçilmesi gerekiyor. Bu yazıda sizlere, Ankara’dan turistik Schengen vizesi alırken deneyimlediğim olayları ve süreci aktarmaya çalışacağım.

Evet, İsviçre AB üyesi olmasa da verdikleri turistik vizeler Schengen hükmünde oluyor. Ancak İsviçre vizesinin aracı şirketi TLScontact, özellikle randevu sürecini biraz değişik bir hale getiriyor. Ben sırasıyla kendi yaptıklarımı anlatmaya başlayayım.

Vize başvurusu için randevu alma ve belge toplama

Bu kısmı birlikte götürmek faydalı olacaktır, yani randevuyu almak için belgelerin tamamını toplamanıza gerek yok. Nitekim yoğunluk durumlarına göre randevu geç bir tarihe verilebilir, zaman kaybetmeyin derim. Yalnızca kaba hatlarıyla seyahat planınızı ortaya çıkarmanızda, kalacak yer ve uçak biletlerini ayarlamanızda fayda olacaktır. Çünkü vize randevusunu alabilmek için TLScontact web sitesi sistemindeki online başvurunu formunu doldurmak zorundasınız, başvuru formu sisteme yüklendikten sonra değiştirme imkanı yok. Bu nedenle planlarınızı randevudan önce kesinleştirmeniz yerinde olacaktır.

İsviçre Schengen Vizesi için büyükelçilikten şahsen başvuru yapılabilir mi?

Her türlü vize başvurumda ilk olarak araştırdığım konu hep bu oluyor benim, nitekim mümkünse aracı firmalara para vermeden süreci tamamlamaya çalışmayı önemsiyorum. Ancak kendi deneyimlerim neticesinde Ankara’dan İsviçre vizesine başvururken böyle bir şansın bulunmadığını öğrendim. Yani İsviçre Schengen vize başvurusu için TLScontact haricinde bir seçenek olmadığını söyleyebilirim.

Kimseyi yanıltmak istemem bu noktada, o nedenle biraz daha ayrıntı vereyim. Meselenin aslını öğrenebilmek için önce TLScontact çağrı merkezini aradım, nitekim daha önceki deneyimlerimden, aracı firmaların büyükelçilik randevularını verebildiğini biliyordum. Ancak İstanbul merkezli çağrı merkezindeki görevli, Ankara’yla ilgili net bir yanıt veremedi ve bizzat büyükelçilikle konuşmamı önerdi. Bunun üzerine bir de İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliği’ne telefon ettim. Konuşmasından Türkiyeli olduğunu anladığım elçilik görevlisi, Ankara’daki büyükelçilikte herhangi bir vize başvuru değerlendirme bölümü bulunmadığını (vize başvurusu değerlendirme işleri, İstanbul’daki İsviçre Konsolosluğunun sorumluluğundaymış), bizzat kendi eşinin vizesini bile TLScontact üzerinden aldıklarını söyleyince artık pes ettim, TLScontact üzerinden işlemlere devam ettim.

İlk olarak TLScontact sitesinde bir hesap oluşturarak işe başlamak gerekiyor. Email adresinize gelen doğrulama mailinin ardından siteye giriş yapıp anasayfadaki Başvurumu Başlat (Start My Application) butonuna tıklayarak başvuru süreci başlatılıyor, sonra da ilk adım olan formu doldurma kısmı geliyor. Aşağıda başlıkların yanında verdiğim rakamlar, vize başvuru sistemindeki adımlara tekabül etmektedir, o açıdan bakıldığından başvuru sürecinin 9 adımdan oluştuğunu söyleyebilirim.

Turistik İsviçre vizesi için gereken belgeler

Başvuru kısmına geçmeden önce ben kendi başvurumda götürdüğüm belgeleri paylaşayım. TLScontact sitesinin belirttiği belgeler şu sayfada.

  • Yukarıda bahsettiğim başvuru formu, gelen PDF dosyasının çıktısı
  • Bitişine en az 6 ay kalmış geçerli pasaport
  • Pasaport sayfalarının fotokopisi (pasaporttaki bütün vizeli ve mühürlü sayfaların çıktısını istiyorlar)1
  • 2 adet standartlara uygun biyometrik fotoğraf (AB ile aynı ölçüde, 3,5×4,5 cm)
  • Gezi tarihlerinizi kapsayan 30,000€ teminatlı seyahat sağlık sigortası
  • Son 3 aya ait banka hesap dökümü2
  • Kalacağım bütün günleri kapsayan otel ve gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonları
  • E-devletten alacağınız SGK hizmet dökümü
  • Çalıştığım şirketten aldığım, giriş ve çıkış tarihlerimin yazılı olduğu, şirketin antetli kağıdına basılmış izin belgesi
  • Şirketin Ticaret Odası kaydı, Ticaret Sicil Gazetesinin ilgili sayfası ve vergi levhası
  • Şirket patronunun imza sirküleri
  • Eğer şirketin verdiği belgelerinizi patron yerine şirketin başka bir çalışanı imzaladıysa, imzalayan kişinin patron adına aldığı vekaletname ve o kişinin imza beyannamesi
  • Son 3 aya ait maaş bordrosu
  • SGK işe giriş bildirgesi
  • TLScontact başvuru sayfasındaki randevuyu gösteren belgenin çıktısı
  • E-devlet’ten aldığım tam tekmil vukuatlı nüfus kaydı
  • Ek olarak İsviçre İstanbul Başkonsolosluğuna hitaben yazdığım dilekçe3
  • Ek olarak COVID-19 aşı sertifikası4

Başvurumda belgelerimle birkaç sorun çıktı. Dört not aktarmak isterim bununla ilgili:

  1. Bütün belgelerin A4 formatında olması gerekiyor. A5 formatındaki pasaport fotokopilerimi kabul etmeyip (Ben büyük kağıt israfı olarak değerlendirsem de) hepsinin yeniden fotokopisini başvuru merkezinde A4 olarak yeniden çektiler, parasını da hesabıma eklediler tabii. Sayfa başına 1 TL.
  2. Son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap dökümünüzün banka tarafından onaylı ve ıslak imzalı olmasını bekliyorlar. Ancak ben bir internet bankası kullandığım için böyle bir imkanım yoktu, bankadan mail olarak aldım ve maildeki dosyaların çıktısını götürdüm. Görevli bunu fark edip sorunca durumu açıkladım, neyse ki sayfaların altında belgelerin elektronik olarak imzalı olduğunu belirtir bir notla birlikte QR kodu vardı, bunu gösterince kabul ettiler.
  3. Yukarıda belirttiğim gibi vize başvurularını İstanbul’daki konsolosluk değerlendirdiği için dilekçeyi onlara hitaben İngilizce olarak yazdım (Türkçe olsa da sorun olmazdı herhalde). Dilekçede seyahat planımı kısaca özetleyip, bütün bu seyahat planımı bir arkadaşımla beraber gerçekleştireceğim için (rezervasyonlarda hep benim adım vardı çünkü) başvurularımızda bu noktayı göz önünde bulundurmalarını rica ettim.
  4. Ben bu başvuruyu yaptığım sıralarda İsviçre, kabul edilen aşıları çift doz olarak yaptıran kişilerin karantina zorunluluğunu kaldırmıştı. Biz de buna güvenerek bu seyahat planını yaptık. E-nabız üzerinden aldığınız aşı sertifikalarını (2 doz Biontech-Pfizer) HES uygulamasını kullanarak pasaport numaralı ve AB onaylı sertifikalara çevirebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgiyi pandemi döneminde yurtdışına çıkış kurallarına ilişkin yazdığım yazıda bulabilirsiniz.

Ek olarak, hazırladığınız bütün belgeleri belirli bir sıraya göre dizmenizi istiyorlar, sanırım kolaylık olması açısından. Bu sıra, başvuru merkezinin kapısındaki bir kağıtta yazılı. Biz de içeri girmeden önce belgeleri o sıraya göre dizdik girmeden önce.

Başvuru formunu doldurma ve onaylama (1-2)

İnternet sitesi üzerinde online olarak dolduracağınız bu form, standart Schengen başvuru formlarına çok çok benziyor. Kişisel bilgileriniz ve gezinizle ilgili bilgilerin yanında zorunlu olarak işaretlenen alanları muhakkak doldurmanız gerekiyor. Formun bazı alanları oldukça gereksiz, örneğin otelde kalacaksanız bile “davet eden kişi” bölümünü doldurmak zorunda bıraktıkları için boş bırakıp geçemiyorsunuz. Ben bu tür yerleri bir çizgi koyarak geçtim. Doldurması biraz zaman alacak bu arkaik formun tek iyi yanı, formu tam doldurmadan kaydedip sonra devam edebilme olanağı vermesi.

Burada çok önemli bir konuyu göz ardı etmemek gerekiyor. Eğer seyahati tek başınıza yapacaksınız kendi formunuzu doldurup geçeceksiniz, bunda sıkıntı yok. Ancak eşinizle, çocuğunuzla, anne babanızla veya bir arkadaşınızla birlikte gezecekseniz, randevuya da birlikte gidecekseniz, işte bu noktada şuna dikkat etmelisiniz: Birlikte gideceğiniz diğer kişilerin de başvuru formunu bu aşamada doldurmayı seçebilirsiniz. Bu size, başvurunuzu aynı randevu saatinde beraberce yapma şansı verecek. Özellikle kalacak yer rezervasyonlarında tek bir kişinin adının yazılı olduğu durumlarda bu son derece faydalı oluyor. Tabii örneğin siz Ankara’da, diğer kişiler İstanbul’daysa bunun için yapacak birşey yok, aynı randevuyu alamayacağınız için birlikte doldurmayı seçmemeniz daha yerinde olur.

Sonuç olarak başvuru formunun bulunduğu sayfada yer alan yeni başvuran ekleme seçeneği sayesinde 2 veya daha fazla kişinin başvuru formunu beraberce doldurabilirsiniz.

Bir başka not, sistem Türkçe karakter konusunda da sıkıntılı. I, Ş, Ğ gibi harflerin yazılı olduğu alanları kabul etmeyebilir. Bu durumda zaten başvuruyu kaydederken sistem hata vereceği için ilerleyemeyeceksiniz, bütün karakterleri düzelttikten sonra devam edebilirsiniz ancak.

Bütün istenen alanları doldurduktan sonra başvuruyu sisteme kaydetme aşaması geliyor. Bu aşamada, formun site üzerindeki PDF versiyonunu indirme (download) butonlarını kullanarak kaydedip bir de o versiyonlarını kontrol edin, bir eksik olmadığından emin olun. Eğer bir sıkıntı yoksa ikinci aşamada formu sisteme ekleyeceksiniz (validation). Burayı geçince artık formda değişiklik yapamayacağınızı tekrar hatırlatayım. Eğer değişen herhangi birşey olursa bu başvuruyu çöpe atıp sıfırdan yenisini oluşturmak durumundasınız.

Bu aşamada yapmadıysanız başvuru formunu PDF versiyonunu ve size verilen belge listesini indirmeyi unutmayın.

Randevu alma (3)

TLScontact sisteminin bir diğer sıkıntılı yeri de randevu alma kısmı. Normal şartlarda bu aşamaya gelindiğinde, aynı sayfa üzerinde uygun gün ve saatlerin görünmesi, sizin de buradan bir aralık seçerek randevunuzu almanız gerekiyor. Şirketin sitesinde bulunan şu videonun 3:27’den sonraki kısmında bu sayfayı görebilirsiniz. Ancak sorun şu ki -anladığım kadarıyla uzunca bir süredir- online olarak randevu alma kısmı çalışmıyor, bu nedenle randevuyu TLScontact çağrı merkezinden telefonla almaya mecbur kaldık maalesef.

İstanbul’dan da, Ankara’dan da başvursanız aynı telefonu, İstanbul numarasını (02123703100) aramak gerekiyor. Hafta içi mesai saatleri içinde (öğle arası kapalı) ulaşabilirsiniz, ancak telefonu düşürmek çok zaman alabiliyor, sabırlı olun. Bir şekilde telefonu düşürüp operatöre bağlandıktan sonra pasaport numarası veya TLScontact başvuru sayfanızda göreceğiniz referans numarasını (bir harf ve altı rakamdan oluşuyor) verip randevu için uygun saatleri konuşmaya başlayabilirsiniz. Biz, telefon ettiğimiz günden sonraki en yakın başvuru tarihini 10 gün sonrasında bulabildik, bu nedenle randevu almakta geç kalmamanızı yeniden tavsiye ederim.

Randevuya gidiş, belge teslimi ve vize ücretinin ödenmesi (4-5)

Randevu saatinden yarım saat kadar önce başvuru yerindeydik. Ankara’daki başvuru merkezinin yeri, Çankaya’da Sheraton Hotel & Convention Center olarak geçiyor, ama aslında Sheraton Otel’in bitişiğindeki Lugal Otel’in giriş katında bulunuyor. Buranın girişi Sheraton’ın biraz yukarısında, Boğaz Sokak üzerinde. Otele girdikten sonra solunuzdaki koridorda, hemen sağda TLScontact İsviçre başvuru merkezini görebilirsiniz (Az ileride de Büyük Britanya başvuru merkezi var, TLScontact Büyük Britanya için de yetkili şirket).

TLScontact Ankara İsviçre Başvuru merkezi, Lugal Otel’de

Toplu taşımayla gelecek olanlar, Ulus, Sıhhiye ve Kızılay’dan geçen 303-304 numaralı EGO otobüsünü veya 112-114 numaralı halk otobüsünü kullanıp İran Caddesi’nin başındaki (Karum’un önündeki) durakta inebilir. Kısacası Çankaya yönünde Gaziosmanpaşa-Kırkkonaklar hattında çalışan otobüsler, buraya gelmek için en mantıklı seçenekler.

Başvuru merkezinin kapısındaki görevliye vize başvurusu için geldiğimizi anlattıktan sonra, randevu ve başvuruyla ilgili birkaç sorusuna cevap verdik ve tam saatinde içeri alındık. İçeri girerken ellerimize dezenfektan sıkıp telefonlarımızı küçük bir kasada kilitli olarak beklemeleri için uçak moduna alıp bıraktık.

Başvuruyu yapan ve randevuyu alan asıl kişi olarak önce ben çağrıldım, arkadaşım benim işlerimin bitmesini bekledi. TLScontact görevlisiyle birlikte belgelerin üzerinden tek tek geçtik. Yukarıda da belirttiğim gibi çevreciliğim karşılık görmedi ve pasaport fotokopilerine sıra geldiğinde A5 formatındaki fotokopilerim kabul edilmedi, A4 olarak tekrar fotokopileri çekildi. Belge kısmı tamamlandıktan sonra yan taraftaki biyometri bankosuna geçtim. Önce vize başvuru ücretini ödedim (2021 Eylül itibariyle 80€ karşılığı 800 TL + 232 TL servis ücreti). Ardından parmak izim alındı, başvuruda biyometrik fotoğraf getirmiş olmama rağmen yeniden fotoğrafım çekildi ve başvuru merkezinden ayrıldım. Ayrılmadan önce pasaportumu geri alabilmem için bir belge verildi ve başvurunun 6-10 iş günü içinde sonuçlanacağını öğrendim. Ardından arkadaşım çağrıldı ve aynı işlemler onun için de yapıldı.

Onun dışında şöyle bir olay oldu: Şirketten gelen belgelerde bir eksik bulundu, hemen şirketle konuşup belgeyi alabilirsem başvuruya ekleyeceklerini söylediler. Onu da hemen dışarı çıkıp ilgili arkadaşlara yazarak istedim, belge mail olarak geldi ve çıktısını alıp geri geldim. Tabii öğle arası başlayınca mesailerinin tekrar başlamasını beklemek zorunda kaldım. Sonrasında o eksik belge de başvuruma eklendi ve başvurum resmen tamamlanmış oldu.

Vize başvurusunun değerlendirilmesi (6-7-8)

Başvuruyu tamamladıktan sonra bekleme süreci başladı. Bu esnada başvurunun durumunu TLScontact sitesindeki başvuru sayfasında takip ederek kontrol edebilirsiniz. Pasaportunuzun İstanbul Konsolosluğuna ulaştığını, burada değerlendirildiğini ve Ankara’daki başvuru merkezine doğru geri gönderilmekte olduğunu bu sayfadan göreceksiniz. Sonunda pasaportunuzun geri alınmaya hazır olduğunu yine bu sayfada gördükten sonra artık geri almak için harekete geçebilirsiniz. 6-10 günde sonuçlanır demelerine rağmen başvurumdan 3 gün iş günü geçtikten sonra belgelerimin değerlendirme sürecinin bittiğini, 4 gün sonra da Ankara’ya geri döndüğünü öğrendim.

Pasaport teslimi (9)

Başvurunuzu kendiniz teslim alacaksanız, size başvuru sonunda verilen belgeyle ve nüfus cüzdanınızla gitmeniz yeterli. Eğer sizin adınıza başvuruyu birlikte yaptığınız arkadaşınız alacaksa, nüfus cüzdanı fotokopisi ve o kişinin imzasının olduğu küçük bir dilekçe yeterli oluyormuş ama biz bunu denemedik. Pasaportun başvuru merkezine tekrar ulaştığını gördükten 1 gün sonra, başvuru merkezinin açıldığı sabah 08:30’da kapıya geldik ve yine vize başvuru günündeki prosedürlerden geçtikten sonra içeri girip kapalı bir zarfta iletilen pasaportlarımızı aldık. İsviçre Büyükelçiliği bana 1 yıl geçerli çok girişli Schengen Vizesi vermişti. Geçerlilik süresi ilk giriş yapacağım tarihten değil, başvuruyu yaptığım tarihten başlıyordu. Yine de şikayetçi olmadım tabii, 6 ay beklentimin oldukça üzerine çıkmıştı nitekim verdikleri süre. Bir de vizenin üzerinde benim başvuruya getirdiğim temiz yüzlü tıraşlı fotoğrafım değil, başvuru merkezinde çektikleri sakallı fotoğrafım konmuştu. Eğer vizenizde yakışıklı bir fotoğrafınızın yer almasını istiyorsanız vize başvurusuna da tıraşlı-bakımlı bir şekilde gelmenizi önereceğim. Ayrıca vizenin üstündeki açıklama bölümünde COVID sertifikasının zorunlu olduğuna dair Fransızca bir açıklama bulunduğunu da belirteyim (Tourisme – certificat de vaccination obligatoire).

Sonuç olarak başvuruyu yaptıktan tam 1 hafta sonra pasaportumu 1 yıllık vizeyle geri aldım. TLScontact sisteminin tuhaflıklarına hazırlıklı olursanız sürecin çok yorucu olmadığını söyleyebilirim, ancak yukarıda bahsettiğim noktalara dikkat etmeniz ve belgelerinizi eksiksiz hazırlamanız kaydıyla elbette.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir